Читај ми!

Šef UNHCR-a: Zatvaranje granica u Evropi izazvaće haos

Zatvaranje granica unutar Evrope, koje su preduzele evropske države usled zabrinutosti zbog izbegličke krize, izazvaće dodatni haos i konfuziju, upozorio je novi šef UNHCR-a Filipo Grandi.

Tokom posete grčkom ostrvu Lezbos, Grandi je rekao da je veoma zabrinut zbog vesti o zatvaranju sve većeg broja evropskih granica duž "balkanske rute", zato što će to izazvati dodatni haos i konfuziju, prenela je agencija AFP.

Oko 8.000 izbeglica i migranata su zapeli u Grčkoj, nakon što je Makedonija u nedelju zabranila ulazak Avganistancima i uvela strože kontrole putnih dokumenata za Sirijce i Iračane. To je navelo i druge zemlje duž izbegličke rute da odbijaju ulazak grupama Avganistanaca.

"To će povećati opterećenje Grčke, koja je već ionako preuzela veliki deo odgovornosti kad je reč o prihvatu izbeglica, a dešava se u trenutku kad još nemamo alternativu", rekao je Grandi.

Dodao je da je stepen primene programa EU za raspoređivanje oko 160.000 izbeglica iz Grčke i Italije u druge države članice "previše nizak", a da novi plan za direktno raseljavanje izbeglica iz Turske "još nije počeo da se primenjuje".

"Zato će zatvaranje granica ili njihova oštra kontrola, u odsustvu legalnih i bezbednih alternativa za izbeglice, intenzivirati haos i verovatno povećati ilegalno kretanje ljudi koje ih dovodi u opasnost", naveo je šef UNHCR-a.

Lezbos je prva tačka u Evropskoj uniji na koju stižu hiljade izbeglica i migranata, nakon što su preživeli opasan put iz susedne Turske tražeći bolju budućnost u Evropi.

Samo od početka godine je više od 100.000 izbeglica i migranata prešlo Mediteran i stiglo u Grčku i Italiju, dok ih je istovremeno 413 poginulo u pokušaju da urade isto, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво