Читај ми!

Sirijska vlast za prekid vatre, opozicija postavlja uslove

Sirijska opozicija uslovljava prekid vatre oslobađanjem zatvorenika i isporučivanjem humanitarne pomoći. Damask prihvata uslove sporazuma koji predlažu Rusija i SAD. Prekid vatre se ne odnosi na Islamsku državu i Al Kaidu.

Sirijska vlada prihvatila je uslove sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vlada će obustaviti oružane operacije, ali će "nastaviti sa antiterorističkim naporima" protiv Islamske države, Al Kaide i njenih ogranaka, navodi se u saopštenju, a prenosi AFP.

ID i Al Kaida su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji je juče objavljen, podseća francuska agencija.

Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i "sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da menjaju svoje položaje, kako bi se izbegao raskid sporazuma", navodi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije ističe da će vladine snage imati pravo da odgovore na bilo kakvo kršenje sporazuma od strane pobunjenika.

Odbor sirijske opozicije za pregovore saopštio je ranije da prihvata privremeni prekid vatre u zemlji, ako se ispune njegovi uslovi. Posle sastanka u Saudijskoj Arabiji, Odbor je naglasio da prihvata "međunarodne napore o prekidu neprijateljstava u Siriji".

Opozicija je dodala da su uslovi za prihvatanje primirja da sirijske vlasti okončaju opsadu 18 područja u rukama pobunjenika, oslobode zatvorenike i obustave vazdušne i artiljerijske napade.

Zaraćene strane, izuzev Islamske države i ogranka Al Kaide, imaju rok do petka u 12 časova po lokalnom vremenu da se izjasne o prekidu vatre koji treba da počne u ponoć prema sirijskom vremenu, navodi se u saopštenju SAD i Rusije.

Predsednici dve sile, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali su kasno sinoć o postignutom dogovoru SAD i Rusije o prekidu vatre u Siriji, navodeći da zaraćene strane "treba da poštuju dogovor, kako bi se umanjile patnje sirijskog naroda i akcenat stavio na borbu protiv Islamske države".

Putin je posle razgovora s Obamom rekao da će Rusija, kao vojni saveznik sirijskog režima, "učiniti sve" da Damask poštuje prekid neprijateljstava, izražavajući nadu da će SAD "učiniti isto s pobunjeničkim grupama".

Sukob u Siriji, koji je pre pet godina počeo pobunom opozicije, pretvorio se u složen rat u kojem su uključene međunarodne i regionalne sile, što je izazvalo, pored 260.000 žrtava, i humanitarnu katastrofu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво