Putin: Sporazum korak ka obustavljanju krvoprolića

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji "istinskim korakom ka obustavljanju krvoprolića".

Putin je naglasio da zajednički rad Rusije i SAD može da posluži kao primer u borbi protiv terorizma.

Kako Putin ističe, sve strane u Siriji treba da potvrde prekid neprijateljstava, naglašavajući da će napadi na terorističke grupe u Siriji biti nastavljeni, preneo je Tas.

Istovremeno, u Vašingtonu je objavljeno da su američki predsednik Barak Obama i Putin razgovarali telefonom o sporazumu.

SAD i Rusija su nešto ranije objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Sporazum stupa na snagu u subotu 27. februara u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Istovremeno, poslanik sirijskog parlamenta koji je bio u pregovaračkom timu u Ženevi početkom meseca Omar Oso, izjavio je da privremeno primirje neće okončati udare na Islamsku državu i "druge terorističke grupe".

Primirje može da bude "relativno uspešno" u pojedinim oblastima, ali sirijska vlada ima pravo da nastavi sa borbom protiv terorizma, rekao je Oso za AP.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se oko dodatnih parametara vezanih za prekid vatre u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon telefonskog razgovora dvojice diplomata.

Predsednik Sirije Bašar el Asad je poručio da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da teroristi ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Pored toga, sirijska opozicija je navela da je pristala na "mogućnost privremenog primirja", pod uslovom da dobije garancije da će saveznici zvaničnog Damaska, uključujući Rusiju, obustaviti vatru, prekinuti blokadu opkoljenih gradova i omogućiti dostavu humanitarne pomoći širom zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво