Udruženje progonjenih traži od Valense da vrati Nobelovu nagradu

Opštepoljsko udruženje interniranih i progonjenih zatražilo je od bivšeg predsedika Poljske i vođe otpora Poljaka komunističkom režimu Leha Valense da vrati Nobelovu nagradu za mir zbog ponovnih optužbi i novih dokumenata koji potvrđuju da je navodno bio tajni saradnik komunističke Državne bezbednosti.

Predsednik Udruženja Januš Olevinjski napisao je Valensi otvoreno pismo u kome ga je optužio da postoje novi dokumenti i dosijei tajnog saradnika DB-a Boleka s potpisom Valense, koje je prošle sedmice zaplenio Institut pamćenja naroda u kući udovice poslednjeg komunističkog ministra unutrašnjih poslova Poljske, generala Česlava Kšičaka.

Kako je navedeno u pismu, dokumenti potvrđuju da je Valensa sarađivao s tajnom policijom, "cinkario kolege i prijatelje i za to uzimao novac".

"U ime Poljaka koji su u vreme vanrednog stanja decembra 1981. godine bili kao i Valensa internirani i koje su komunističke vlasti decenijama politički progonile i šikanirale, Olevinjski je zatražio da Valensa vrati Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 1983. godine", javili su poljski mediji.

Novac od nagrade Valensa ne treba da vraća Nobelovom komitetu, već da uplati na račun udruženja koje će pomoći onim aktivistima opozicije totalitarnom režimu i disidentima koji sada žive u siromaštvu.

Među Poljacima jačaju i glasovi da se ukloni ime nekadašnjeg vođe radničkog bunta i šefa prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavese Solidarnost iz naziva međunarodnog aerodroma u Gdanjsku.

Profil na društvenoj mreži Fejsbuk Aerodroma "Leha Valense" prepravljen je komentarima da taj aerodrom postane "Aerodrom tajnog saradnika Boleka", ali vlasti u Gdanjsku poručile su da nemaju nameru da uklone Valensino ime.

"Ime aerodroma može da menja samo kompanija čiji je. Kao prvo. Kao drugo, nikakva bura oko Valense ne može da promeni činjenicu da je on nesumnjivo veliki Poljak, narodni heroj na koga svi treba da budemo ponosni", saopštio je portparol gradonačelnika Gdanjska Antoni Pavlak.

Institut pamćenja naroda od danas u podne omogućiće novinarima i istoričarima uvid u dva dosijea tajnog agenta Boleka, iako je predsednik Instituta Lukaš Kaminjski rekao da dosijei moraju tek na naučnu verifikaciju i obradu, a demantovao je tvrdnje provladinog javnog TV servisa TVP da je potpis Valense na dokumentima proučio grafolog.

"Dosijei su autentični, ali to što je u njima ne mora da bude istina", rekao je Kaminjski, ogradivši se od kampanje konzervativne vlade premijerke Beate Šidlo pokrenute da se zbog navodne saradnje Valense dok je još bio mlad radnik 1970-tih godina revidira ceo politički razvoj Poljske od pada komunista, jer je, kako je kazao šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, Valensa mogao navodno da bude samo marioneta komunista i neimenovanih stranih obaveštajnih službi.

Sadašnja "hajka" na Valensu nije novost, pošto je lider vladajućih konzervativaca iz Prava i Pravde, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, prvo zajedno sa bratom, pokojnim predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim, do 1992. godine blizak Valensi dugo njegov zakleti neprijatelj pošto je braću Kačinjski navodno zbog intriga Valensa tada smenio sa visokih činovničkih funkcija koje im je nakon pada komunista dao.

Sam Valensa demantuje i sadašnje kao i sve ranije optužbe da je bio saradnik i da je "cinkario disidente za novac" i tvrdi da su dokumenti falsifikovani, ali priznaje da nešto jeste potpisao da bi navodno pomogao nekom agentu kontraobaveštajne službe koji je bio u teškoj životnoj situaciji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 23. feb 2016, 09:34)
anonymous [neregistrovani]

Kako

god okrenes na kraju nevaljas,ljudi su cudnovate zverke.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 18:52)
Једина и... [neregistrovani]

Велика разлика!

Код нас нико није добио награду!

(ponedeljak, 22. feb 2016, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

Primali su

Ma kakvo vraćanje, već pare potrošio. To samo dokazuje koliko je ta nagrada degradirana.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 13:18)
anonymous [neregistrovani]

Nagrada

Vratio bi nagradu, ali gre'ota za pare.