Independent: Obama ozbiljno shvatio Erdoganove pretnje

Američki predsednik Barak Obama ozbiljno je shvatio pretnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o invaziji na Siriju nakon bombaških napada sirijskih Kurda u Ankari, piše "Independent“".

Rat u Siriji dostigao je vrhunac, a nakon bombaškog napada u Ankari 17. februara u kome je poginulo 28 ljudi, Turska preti vojnom akcijom u Siriji u znak odmazde, piše autor teksta, dopisnik s Bliskog istoka Patrik Kokbern.

Obama je u petak proveo sat i 20 minuta u razgovoru s Erdoganom, pozivajući na uzdržanost.

Američki predsednik svestan je sa kojom lakoćom SAD, ili bilo koja druga strana sila koja interveniše u Siriji, Iraku ili Avganistanu, mogu da budu uvučene u lokalne sukobe i rasprave, ocenio je Kokbern.

"Turci i Saudijci uvek pokušavaju da podstaknu SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne nameravaju da pokrenu vojnu intervenciju velikih razmera"“, rekao je za Independent jedan bivši visoki diplomata na Bliskom istoku.

SAD znaju da bi eventualna vojna akcija Turske u Siriji bila prevashodno usmerena na sirijske Kurde i borce iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (JPG) koji su bili najpouzdaniji saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Obama je tokom razgovora sa Erdoganom navodno rekao da JPG ne treba da koristi pobede sirijske vojske na severu zemlje, koje se odvijaju uz podršku ruskih vadušnih udara, da bi ostvarila svoje ciljeve i osvojila što više teritorije.

Međutim, upravo dok su dvojica državnika razgovarali, Demokratske snage Sirije, drugi naziv za JPG, zarobile su važnu bazu ID u Šadadeu, uz pomoć vazdušnih udara SAD.

Postoji i drugi razlog zbog koga SAD neće da odustanu od vojne alijanse sa sirijskim Kurdima, kaže autor teksta.

"Pre više od godinu dana Amerikanci su shvatili da Turci ne nameravaju da zatvore svoju granicu sa Sirijom za teroriste ID i druge džihadiste sa svoje severne, turske strane. Zbog toga su Amerikanci odlučili da je zatvore sa južne strane, uz pomoć sirijskih Kurda“, rekao je bivši diplomata.

Kako navodi Independent, upravo taj plan je sada blizu realizacije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. feb 2016, 11:55)
Deda Nole [neregistrovani]

Interes i samo interes

Turska je jedan od faktora koji je izazvao nestabilnost i rat u Siriji njen interes se ogleda u nafti i navodnoj zastiti Turkmena od"tiranina"Asada,oni su i uspeli da prosire svoje teritorije na racun ostalih konfesija jer su dobijali savremeno oruzje od turaka a dobijali naftu po veoma niskim cenama.To se prekinulo ulaskom rusa u sukob na strani Asada i razotkrivanje dvostruke uloge turske,saradnja sa DAES-om i napade na kurde koji su glavna sila u borbi protiv islamista skupljenih iz citavog sveta.Bes turske je kulminirao obaranjem ruskog aviona i pokusaj uvlacenja NATO u sukob sa rusijom koji i nije nemoguc jer se turska sve otvoreniji uplice u sukob,pitanje je samo kada ce preci crvenu liniju.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 11:31)
anonymous [neregistrovani]

To smo već čuli i videli

Jedno prica drugo radi.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 06:34)
anonymous [neregistrovani]

А ко би га знао

Можда Ердоган и његова Турска доживи судбину Сирије, Ирака и Либије, па тако уведе Турску у дуги низ година нестабилности...