Читај ми!

Independent: Obama ozbiljno shvatio Erdoganove pretnje

Američki predsednik Barak Obama ozbiljno je shvatio pretnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o invaziji na Siriju nakon bombaških napada sirijskih Kurda u Ankari, piše "Independent“".

Rat u Siriji dostigao je vrhunac, a nakon bombaškog napada u Ankari 17. februara u kome je poginulo 28 ljudi, Turska preti vojnom akcijom u Siriji u znak odmazde, piše autor teksta, dopisnik s Bliskog istoka Patrik Kokbern.

Obama je u petak proveo sat i 20 minuta u razgovoru s Erdoganom, pozivajući na uzdržanost.

Američki predsednik svestan je sa kojom lakoćom SAD, ili bilo koja druga strana sila koja interveniše u Siriji, Iraku ili Avganistanu, mogu da budu uvučene u lokalne sukobe i rasprave, ocenio je Kokbern.

"Turci i Saudijci uvek pokušavaju da podstaknu SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne nameravaju da pokrenu vojnu intervenciju velikih razmera"“, rekao je za Independent jedan bivši visoki diplomata na Bliskom istoku.

SAD znaju da bi eventualna vojna akcija Turske u Siriji bila prevashodno usmerena na sirijske Kurde i borce iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (JPG) koji su bili najpouzdaniji saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Obama je tokom razgovora sa Erdoganom navodno rekao da JPG ne treba da koristi pobede sirijske vojske na severu zemlje, koje se odvijaju uz podršku ruskih vadušnih udara, da bi ostvarila svoje ciljeve i osvojila što više teritorije.

Međutim, upravo dok su dvojica državnika razgovarali, Demokratske snage Sirije, drugi naziv za JPG, zarobile su važnu bazu ID u Šadadeu, uz pomoć vazdušnih udara SAD.

Postoji i drugi razlog zbog koga SAD neće da odustanu od vojne alijanse sa sirijskim Kurdima, kaže autor teksta.

"Pre više od godinu dana Amerikanci su shvatili da Turci ne nameravaju da zatvore svoju granicu sa Sirijom za teroriste ID i druge džihadiste sa svoje severne, turske strane. Zbog toga su Amerikanci odlučili da je zatvore sa južne strane, uz pomoć sirijskih Kurda“, rekao je bivši diplomata.

Kako navodi Independent, upravo taj plan je sada blizu realizacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво