Keri i Lavrov dogovorili uslove prekida vatre u Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim postigao preliminarni dogovor o uslovima prekida vatre u Siriji.

"Postigli smo preliminarni sporazum o uslovima prekida neprijateljstva, koji bi mogao da stupi na snagu u narednih nekoliko dana", rekao je Keri na konferenciji za štampu u Amanu sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Džudehom, a preneo je Rojters.

Keri je naveo da je sa Lavrovim razgovarao jutros i da se oni nadaju da će se predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin čuti tokom narednih dana kako bi preliminarni sporazum bio potvrđen.

Američki državni sekretar je rekao da dve strane "još dogovaraju detalje sporazuma" i dodao: "Bliže smo prekidu vatre nego što smo bili do sada".

Keri je istakao da će za postizanje konačnog sporazuma trebati nekoliko dana, dok se dve strane konsultuju sa drugim zemljama, kao i sa sirijskom opozicijom.

Rusija treba da razgovara sa sirijskom vladom i Iranom, a SAD sa sirijskom opozicijom i svojim partnerima, naveo je on.

Šef američke diplomatije nije želeo da iznese više detalja o osporazumu i naveo je da ne očekuje trenutnu promenu na terenu kad je reč o borbama.

"Ne verujem da će u sledećih nekoliko dana, tokom kojih ćemo pokušati da primenimo sporazum, doći do prekretnice kad je reč o razvoju situacije na terenu. Opozicija je jasno izrazila svoju želju da se brani", rekao je Keri.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da su Lavrov i Keri jutros telefonski razgovarali o uslovima primirja u Siriji.

U saopštenju se navodi da su dvojica ministara razgovarala o uslovima prekida vatre koji bi isključio operacije protiv organizacija "koje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija smatra terorističkim organizacijama".

Predsednik Sirije Bašar el-Asad je juče izjavio da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da "teroristi" ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Pored toga, sirijska opozicija je nešto ranije saopštila da je pristala na "mogućnost privremenog primirja", pod uslovom da dobije garancije da će saveznici zvaničnog Damaska, uključujući Rusiju, obustaviti vatru, da bude prekinuta blokada opkoljenih gradova i omogućena dostava humanitarne pomoći širom zemlje.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 21. feb 2016, 18:26)
Лажем ја, лажеш ти... [neregistrovani]

Договор не вреди...

ни капи мастила којим је потписан!

(nedelja, 21. feb 2016, 18:06)
anonymous [neregistrovani]

Teroristi

Privremeno primirje je dobro za pregrupisavanje i nastavak doturanja oružja pod maskom humanitarne pomoći.

(nedelja, 21. feb 2016, 17:54)
Borislav Marić [neregistrovani]

Svaka čast na dogovoru!


Ne treba dozvoliti pojedincima u Evropi i da pokušavaju nametnuti principe koji su u prošlosti doveli do većine ratova!

(nedelja, 21. feb 2016, 17:30)
anonymous [neregistrovani]

Oni su se "dogovorili", da se.....

.....ne slazu, ni po jednom - pitanju! Tako su postigli - "konsezus"!!!

(nedelja, 21. feb 2016, 17:05)
anonymousgi [neregistrovani]

americko maslo

to se zove americko maslo

(nedelja, 21. feb 2016, 13:29)
anonymous [neregistrovani]

ravnopravnost

To se zove medjunarodni poredak i ravnopravnost.Kada ove zemlje odredjuju ko ce biti predsjednik u drugoj zemlji,prekid vatre itd. istovremeno bombardujuci tu zemlju u kojoj ginu i civili.Za cestitati.