Snouden: Vratiću se u SAD samo na fer suđenje

Edvard Snouden je zatražio garancije da će dobiti fer suđenje u SAD, na kojem će izneti "odbranu javnog interesa", a zatim bi o njegovoj sudbini odlučila porota.

Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden kaže da bi pristao na izručenje Sjedinjenim Američkim Državama ako mu savezna vlada bude garantovala da će imati fer suđenje.

Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), obratio se svojim pristalicama u Nju Hempširu preko Skajpa iz Rusije, prenela je agencija AP.

Naveo je da je zatražio garancije da će dobiti fer suđenje, na kojem će izneti "odbranu javnog interesa", a zatim bi o njegovoj sudbini odlučila porota.

Snouden je 2013. otkrio podatke o tome kako je NSA masovno špijunirala ne samo građane EU, već i jedan broj evropskih lidera.

Poslednje dve godine nalazi se u Moskvi, suočen sa mogućnošću da bude osuđen kod kuće na kaznu do 30 godina zatvora, ali je u izjavi za Bi-Bi-Si prošle godine naveo da je spreman da "dobrovoljno ode u zatvor", o čemu je više puta obavestio američku vladu, ali nije dobio odgovor.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво