Mogerini: Intervencija EU u Libiji samo uz poziv vlade

Islamska država može da bude efikasno poražena samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za sopstvenu bezbednost, smatra šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Evropa će intervenisati u ratom razorenoj Libiji protiv džihadista takozvane Islamske države samo ako dobije zvanični zahtev od međunarodno priznate libijske vlade, izjavila je Federika Mogerini.

"Islamska država može da bude efikasno poražena samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za sopstvenu bezbednost", rekla je Mogerinijeva u intervjuu za francuski list Žurnal di dimanš, a prenela je agencija AFP.

ID je poslednjih meseci počela da se širi u Libiji usled haosa koji vlada u toj zemlji otkad je 2011. svrgnut Muamer el Gadafi.

Kako napominje AFP, SAD u toj zemlji vrše vazdušne udare protiv džihadista, ali je svetska javnost reagovala sa zaprepašćenjem na vest da je u jednom takvom udaru u Sabrati u petak poginulo dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru.

U Libiji postoje dve rivalske vlade od 2014, otkad su pobunjenici zauzeli prestonicu Tripoli i naterali međunarodno priznatu vladu da izbegne na istok zemlje.

Nakon višemesečnih pregovora u organizaciji Ujedinjenih nacija, dve strane su pristale da podrže vladu jedinstva, a juče je kandidat za premijera Fajez el Saradž predstavio svoj plan za novu vladu.

Mogerinijeva je navela da će sledećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za Libiju uoči glasanja o poverenju vladi u parlamentu u utorak i izjavila da je Evropa spremna da pomogne sa obezbeđenjem i administracijom, ako to bude potrebno.

"Već mesecima podržavamo napore za uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Ako želimo da im pomognemo, treba da im verujemo, jer oni poznaju svoju zemlju bolje od nas", istakla je šefica evropske diplomatije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 21. feb 2016, 12:53)
Darko [neregistrovani]

Licemeri

Kada je Italijanskom ENI-u i ostalim zapadnim naftnim kompanijama isticala koncesija na eksploataciju naftnih polja u Libiji, a Gadafi imao druge planove za svoju zemlju i njena naftna bogatstva, tada Evropi i NATO-u nije trebao poziv legitimnih Libijskih vlasti da je razore, unište i stvore potpunu anarhiju u toj zemlji!?

(nedelja, 21. feb 2016, 11:07)
anonymous [neregistrovani]

Kratko pamcenje

kako je kratko zapadno pamcenje, kada je potrebno zaboraviti

(nedelja, 21. feb 2016, 10:26)
anonymous [neregistrovani]

А за Сирију вам не треба никакав позив?

Покушавам да схватим међународно право на примерима: дакле, ако кад убијете диктатора (као у Либији), онда вам после треба позив међународно признате владе, а док се то не деси, смете да бомбардујете шта и како хоћете?

(nedelja, 21. feb 2016, 09:48)
anonymous [neregistrovani]

A NATO

Gde hoce, i kako hoce. Sta mi naprica. cekaju poziv vlade u libiji a ovamo su skinuli Gadafija " Britanci i Francuzi" i to bez ikakve dozvole, cak ni Saveta bezbednosti UN. Zar to nisu clanice EU Gospodjo Mogerini? Prljave su to igre, a mi tu tezimo da se pridruzimo.

(nedelja, 21. feb 2016, 08:17)
Dijaspora [neregistrovani]

Gospodjo Mogerini..

..Libija je bila uredjena drzava kada ste vi bez poziva legalne vlade Libije krenuli da je bombardujete i unistavate i direktno ste odgovorni za sadasnju situaciju u Libiji, da li vi zaista mislite da je svet toliko kratke pameti.
Jedini razlog da proglasite Gadafija diktatorom i krenete u nelegalno bombardovanje i unistavanje jedne zemlje je ugovor o eksploataciji nafte u Libiji izmedju vase zemlje (Italije) i Francuske isticao a Gadafi nije hteo da ga obnovi, sto je bilo njegovo pravo, nego je pregovarao sa Kinom.
Ako je i od vas, mnogo je Gospodjo Mogerini!