Moskva poziva SAD i NATO da odgovorno biraju mete napada

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je SAD i druge zemlje članice NATO-a da pokažu odgovornost u odabiru ciljeva svojih vazdušnih napada kako bi izbegle civilne žrtve, izražavajući istovremeno i saučešće porodicama poginulih srpskih državljana u Libiji.

Ministarstvo je uputilo izraze najdubljeg saučešća porodicama službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, za koje navodi da su ubijeni kao rezultat vazdušnog napada SAD na objekat u kojem su držani kao taoci Islamske države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Ti ljudi su oteti 28. novembra 2015. godine. Beograd je znao gde se oni nalaze i pregovarao je o njihovom oslobađanju", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Pozivamo Sjedinjene Američke Države i druge zemlje članice NATO-a da budu odgovorne i da prave razliku prilikom odabira meta, kao što ruske vazduhoplovne snage čine u Siriji", navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Kako se dodaje, brojni su izveštaji o nedužnim civilima ubijenim u vazdušnim udarima NATO-a, prenosi Tas.

"SAD i njihovi saveznici očito moraju da se rukovode međunarodnim pravom u sprovođenju takvih operacija. Ne bi trebalo da deluju jednostrano, već da umesto toga koordinišu svoje korake sa svim relevantnim članicama međunarodne zajednice", navodi se u dokumentu na sajtu ruskog Ministarstva.

Čepurin izjavio saučešće povodom pogibije srpskih državljana

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin uputio je izraze dubokog saučešća prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću kao i svim službenicima MSP Srbije povodom pogibije dvoje srspkih državljana u Libiji, saopštila je ruska ambasada.

Čepurin je saučešće i podršku uputio i porodicama Slađane Stanković i Jovice Stepića.

"Duboko smo potreseni vešću o tragičnoj pogibiji u vazdušnom napadu u Libiji dvoje otetih službenika Ambasade Republike Srbije. Izražavam najiskrenije saučešće Vama i svim kolegama u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije", navodi se u saopštenju Ambasade.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво