Referendum o ostanku Britanije u EU 23. juna

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je nakon današnjeg sastanka kabineta da će se referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji održati 23. juna.

Kameron je izjavio da se njegov kabinet složio da na referendumu podrži ostanak Britanije u reformisanoj Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

To će biti "jedna od najvećih odluka sa kojom će se ova zemlja suočiti tokom našeg života", rekao Kameron ispred Dauning strita nakon dvočasovnog sastanka kabineta.

Britanski premijer je ocenio da će Britanija biti "sigurnija, snažnija i bolja" u EU i dodao da su ustupci koje je ispregovarao sa liderima EU juče dali Britaniji "najbolje od oba sveta".

"Izbor se svodi na to kakva zemlja želimo da budemo", rekao je Kameron upozorivši da predlagači izlaska Britanije iz EU nude "rizik u vreme neizvesnosti, skok u mrak".

"Izlazak iz Evrope bi ugrozio našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost", zaključio je britanski premijer, prenosi AFP.

Sednica britanskog kabineta održana je prvi put u subotu još od Foklandske krize 1982. godine.

Kameron je rekao da će juče postignut dogovor sa liderima EU dati Britaniji "specijalni status" i da će se on "svim srcem" boriti da zemlja ostane u Uniji.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU: specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije i obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evrozone i članica EU koje su izvan nje, navodi Rojters.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 20. feb 2016, 21:04)
anonymous [neregistrovani]

Najnovija vest...

Ipak ce biti referenduma. Znaci, bez obzira na ustupke i specijalni status cilj im je izlazak iz EU. Rekose i da nikada nece uci u evrozonu. Ha, ha! Znao sam!

(subota, 20. feb 2016, 19:43)
Slobodan [neregistrovani]

Farsa

Pa naravno da će ostati u EU, sve ostalo su bile politikantske igre za običan svet. Kao, biće-neće. Kad bi Bog dao da im ono ostrvo potone da ga nema, svet bi odahnuo.

(subota, 20. feb 2016, 18:18)
ja [neregistrovani]

EU

Hahaahahahahahha, kako nasi politicari nikad nisu videli buducnost, uvek su kasnili pa I ovog puta. EU se raspada a onio hoce u nju.

(subota, 20. feb 2016, 15:42)
Shomy [neregistrovani]

Kraj EU

Podrska britanskom narodu za istup iz EU...

(subota, 20. feb 2016, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

Povlašćena nacija

Sad i nemoraju da idu na referendum kad su dobili sve što su tražili Specijal status u EU pa kako je ujedinjena kad radi ko šta hoće. NIje to V.B. već Amerika. .