Erdogan i Obama o situaciji u Siriji

Američki predsednik Barak Obama zatražio je od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Turska obustavi granatiranje delova sirijske teritorije.

Barak Obama je izrazio zabrinutost zbog napredovanja snaga sirijskog režima na severozapadu Sirije i istovremeno zatražio da se prestane sa svim potezima koji vode eskalaciji tenzija sa Turskom i snagama umerene opozicije, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Podsetio je i na zajedničke napore da se pobedi Islamska država.

Obama je naglasio da snage kurdske Narodne zaštitne jedinice ne treba da zloupotrebljavaju okolnosti u toj oblasti kako bi zauzele novi deo teritorije i apelovao na Tursku da pokaže recipročnu uzdržanost i prekine sa artiljerijskim napadima u toj delu Sirije, prenosi Tas.

Dvojica predsednika razgovarala su gotovo sat i po, prenosi Rojters.

Kako je saopštila Ankara, Obama je turskom kolegi rekao da Turska ima pravo na samoodbranu.

Rojters podseća da je Erdogan juče rekao da Turska ne sumnja da snage sirijskih Kurda stoje iza bombaškog napada u Ankari, u kojem je poginulo 28 osoba.

"Ne sumnjamo da su počinioci snage kurdske Narodne zaštitne jedinice ili Partija demokratskog jedinstva", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Dodao je ga je rastužilo što je Zapad odbio da Partiju demokratskog jedinstva nazove terorističkom grupom i najavio da će upozoriti Obamu u telefonskom razgovoru zbog "oružja koje SAD daju tim organizacijama".

"Pre nekoliko meseci, tokom sastanka s Obamom, rekao sam mu da SAD obezbeđuju oružje. Tri avionske isporuke su stigle, od kojih je polovina završila u rukama Islamske države, a druga polovina u rukama Partije demokratskog jedinstva", istakao je Erdogan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара