Postignut dogovor, Britanija ostaje u EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da je dogovor o ostanku Velike Britanije u EU dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU. "Ispregovarao sam dogovor koji će dati Velikoj Britaniji specijalni status u EU", rekao je bitanski premijer Dejvid Kameron.

"Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velike Britanije u EU", napisao je Tusk na Tviteru, prenosi Rojters.

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je da je s liderima EU postigao dogovor koji će omogućiti specijalni status Velike Britanije u EU.

"Ispregovarao sam dogovor koji će dati Velikoj Britaniji specijalni status u EU. Preporučiću ga sutra Vladi", naveo je Kameron na Tviteru.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU - specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije kao i obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evrozone i članica EU koje su izvan nje, navodi Rojters.

Osim toga, Britanija će imati pravo da uskrati radnicima koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.

Prethodno su Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izneli nacrt sporazuma o ostanku Velike Britanije u EU koji ima, kako su naveli, velike šanse da bude prihvaćen.

Lideri EU su se dogovorili o uslovima kako da zadrže Britaniju u EU, napisala je u međuvremenu na Tviteru predsednica Letonije Dalija Gribauskaite.

"Sporazum je načinjen, drama je završena", napisala je Gribauskaite.

Tusk je rekao da smatra da je reč o izbalansiranom i fer kompromisu koji svi mogu prihvatiti.

Lideri EU i britanski premijer Dejvid Kameron u prepodnevnoj rundi razgovora nisu postigli konkretan dogovor o britanskim uslovima za ostanak u EU, pa je popodnevni sastanak otkazan i odložen za večeras.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 21. feb 2016, 12:14)
anonymous [neregistrovani]

Videcemo na referendumu

Sta kaze narod, cinjenica je da je funta pala sa 170 na 150 i tesko se vraca, da li je poplava uticala na pad funte i kako ce na narod to sve uticati.

(subota, 20. feb 2016, 18:25)
anonymous [neregistrovani]

Referendum

Ipak referendum - to je demokratija. Narod da donese odluku. Kod nas to ne moze da prodje. Nas narod niko nista ne pita. A mozemo jos i da ispadnemo smesni! Zamislite da odlucimo da hocemo u EU! To bi bila nevidjena blamaza, jer nas niko tamo nije ni pozvao.

(subota, 20. feb 2016, 07:55)
Milijana [neregistrovani]

ha

Jgre i igrice na račun malih i siromašnih.

(subota, 20. feb 2016, 04:05)
anonymous [neregistrovani]

Nema referenduma

Velika Britanija nece drzati referendum to je samo bila galama da dobiju sto traze.

(subota, 20. feb 2016, 01:08)
anonymous [neregistrovani]

Sta ce biti sa funtom?

A sta bi sa zahtevom za funtu i njenu ravnopravnost na celoj teritoriji EU? Mora da se prima svuda u prodavnicama, a o njenoj emisiji odlucuje samo centralna banka Britanije. Da li su i na to pristali u Briselu?

(subota, 20. feb 2016, 01:05)
anonymous [neregistrovani]

Kira Gorgona

EU sada postaje politicko biroktratsko cudoviste u kome se vise ne snadje ni Bog otac. Tamo jedna pravila, tamo druga pravila... Tamo jedna valuta, tamo druga valuta...

(subota, 20. feb 2016, 00:01)
anonymous [neregistrovani]

Pristanak

Pristali na sve. Poznato mi to nesto.

(petak, 19. feb 2016, 23:58)
Danonymous [neregistrovani]

Britanija ostaje u EU

Ono sto u ovom clanku nije napisano, a najvaznije je, to je da ce se 23. juna u Britaniji sprovesti referendum gde ce glasaci odluciti da li ce ostati ili ne! Referendum ce pokazati volju naroda, a ne da se najvaznije odluke donose u parlamentima iznad glava gradjana. Moze se reci da su gradjani birali taj parlament, ali po drugim svakodnevnim pitanjima, a ne ulazak - izlazak u /iz EU - ili kod nas - sklapanje sporazuma o relaciji sa NATO paktom, koji nas je 1999 bacio nazad barem 50 godina!

(petak, 19. feb 2016, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

Dobro procitajte

изузеће Британије од даље политичке интеграције унутар Уније као и обезбеђивање фер третмана у вези са финансијским и економским аранжманима између земаља еврозоне и чланица ЕУ које су изван ње. ovim je sve receno i objasnjeno sta je to E

(petak, 19. feb 2016, 23:19)
anonymous [neregistrovani]

Toliko oko usaglasenosti

Sada vise ne mozemo biti usaglaseni sa EU, jer ni oni nisu saglasni sami sa sobom...