Читај ми!

Oland upozorava na opasnost od rata Turske i Rusije

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da postoji opasnost od rata između Turske i Rusije zbog turskog uplitanja u Siriji. Smatra da bi kraj šengenske zone slobodnog kretanja u 26 evropskih zemalja značio i "kraj Evrope".

"Turska se uplela u Siriji ... Tu postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zato se u ovom trenutku sastaje Savet bezbednostii", rekao je Oland.

Prema njegovim rečima, Rusija se neće odatle izvući jednostrano podržavajući Bašara el Ašada. Oland je istovremeno pozvao da se na Moskvu izvrši pritisak radi pregovora o Siriji.

Rekao je da ne želi da odvrati Rusiju od rešenja. "Lično sam išao u Moskvu da kažem Vladimiru Putinu: 'Moramo biti zajedno kako bismo sproveli tu političku tranziciju'. Ipak, ne mogu prihvatiti da se, dok traju pregovori, bombarduju civili", dodao je francuski lider za radio Frans enter.

"Moramo uveriti Moskvu da pronađe političko rešenje, to je bolje i za ruske interese", napomenuo je Oland.

Odgovarajući na pitanje o stavu Sjedinjenih Država, podsetio je da "Amerikanci misle da više ne moraju biti prisutni svuda u svetu, kao što su bili ranije".

"Dakle, SAD se povlače. Naravno da bih voleo da SAD i dalje budu aktivne", dodao je francuski predsednik.

"Ko mora preuzeti štafetnu palicu, ko mora delovati, biti prisutan, nositi vrednosti i ideale demokratije? Evropa. A Francuska će, u svakom slučaju, to i pokazati", rekao je Oland.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, Oland je rekao da bi kraj šengenske zone slobodnog kretanja u 26 evropskih zemalja značio i "kraj Evrope". 

Dodao je da bi to mogao da znači "kraj Evrope u smislu slobodnog kretanja Evropljana", prenela agencija AFP.

Kad je reč o pregovorima Britanije i EU o reformama članstva te zemlje Uniji, Oland je rekao da će "učiniti ono što bude potrebno" da bi Britanija ostala u bloku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво