Tusk: Biti ili ne biti za dogovor o Britaniji

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da je dvodnevni samit šefova država i vlada članica EU koji danas počinje u Briselu - biti li ne biti za dogovor o Velikoj Britaniji. London treba da ostane u sastavu EU, ali da mogući sporazum o ostanku Britanije ne sme da ugrozi napredak Unije, smatra francuski predsednik Fransoa Oland.

"U sred smo još veoma teških i osetljivih pregovora o britanskom pitanju. Jedna stvar mi je potpuno jasna: ovo je prelomni samit", rekao je Tusk novinarima u Briselu.

Ranije danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je "prilično uveren" da će evropski lideri na današnjem samitu u Briselu postići sporazum sa Britanijom u vezi sa njenim ostankom u EU.

"Prilično sam uveren da ćemo imati sporazum. Treba da razjasnimo određen broj pitanja...Ubeđen sam da će Britanija biti konstruktivna i aktivna članica EU", rekao je Junker novinarima uoči početka samita u Briselu.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je na početku samitu šefova država članica EU da Francuska želi da Britanija ostane u sastavu EU, ali da mogući sporazum o njenom ostanku ne sme da ugrozi napredak Unije.

Oland je rekao da je sporazum o daljem britanskom članstvu u EU "moguć zato što je potreban", ali da nijedna zemlja ne bi trebalo da ima pravo veta na jaču integraciju Unije.

"Evropski projekat mora da napreduje, a ne da nazaduje", istakao je šef francuske države, dodavši da je "na kocki i EU, a ne samo Britanija", prenosi Rojters.

Oland je naglasio da Britanija treba da ostane u sastavu Evropske unije, ali da mora da prihvati njena načela, dodavši da nijedna zemlja ne sme da sebe izuzme iz zajedničkih propisa.

"Nadam se da će Britanija ostati u EU, a pogotovu se nadam da ćemo svi mi zajedno napredovati i da niko to ne može da zaustavi", poručio je Oland.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je pred početak samita da želi da učini sve kako bi Velika Britanija ostala u Uniji.

"Ima još stvari koje treba da budu razrešene ali idem sa stavom da želimo da učinimo sve kako bismo stvorili uslove da Britanije može da ostane deo EU. Sa nemačkog aspekta to je važno , ali naravno na građanima Britanije je da odluče", rekla je Merkelova, prenosi AP.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je pred početak samita da će odbaciti bilo kakav plan o ostanku njegove zemlje u EU ukoliko on ne bude ispunio ono što je Londonu potrebno.

"Boriću se za Britaniju. Ukoliko možemo da dođemo do dobrog sporazuma ja ću ga prihvatiti, ali neću prihvatiti dogovor koji ne zadovoljava naše zahteve", rekao je Kameron novinarima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2016, 16:00)
anonymous [neregistrovani]

Ucena!

A zasto EU ne zamoli Britance da ostanu!