Agora: Sloboda u ruskom domenu interneta sve ugroženija

Tokom prethodne godine u Rusiji se situacija sa slobodama u ruskom domenu interneta (Runet) značajno pogoršala, što je posledica trke u blokadama sajtova u ruskim regionima, rezultati su istraživanja međunarodne nevladine organizacije Agora.

U izveštaju "Sloboda interneta 2015: pobeda cenzure", posvećenom ograničavanju slobode interneta u Rusiji, navodi se da je tokom prošle godine devet puta porastao broj blokada sajtova, u odnosu na 2014. godinu.

Ako je 2014. godine u Runetu bilo blokirano 1.019 sajtova, 2015. ih je bilo 9.022. U isto vreme, taj broj je za poslednjih pet godina uvećan čak 30 puta, navodi se u istraživanju.

Uzrok tako značajnog rasta broja blokiranih sajtova, eksperti objašnjavaju "trkom u blokiranju" kojom se bave ruski regioni i državne institucije. Tako je u Republici Tatarstan počeo da radi automatizovani sistem monitoringa sadržaja, uz pomoć kojeg je Ruskom komitetu za kontrolu komunikacija poslato 3.856 jedinica zabranjenih materijala.

U izveštaju se navodi da su 2015. godine internet korisnici prvi put dobili zatvorske kazne za svoje objave na internetu. Osuđeno je osam osoba, i podignuto 203 krivične prijave zbog publikacija na društvenim mrežama. Pored toga, više nego tri puta porastao je broj administrativnih prekršaja - ukupno ih je izrečeno više od 5.000.

Agora ukazuje i na slučajeve nasilja prema blogerima, tokom prošle godine zabeleženo je 28, jedan slučaj više nego godinu ranije.

Tokom prošle godine dvostruko je porastao broj regiona u kojima internet korisnici osećaju ozbiljan pritisak. Dok je 2013. godine takvih regiona bilo samo devet, 2014. godine bilo ih 14, a 2015. godine - 31.

Kao najneslobodnije regione Agora je izdvojila Moskvu, Sankt Peterburg, Tatarstan, Mordoviju, Uljanovsku oblast i Čečeniju.

Autori izveštaja očekuju da će u budućnosti biti još više zaoštrena praksa krivičnog gonjenja korisnika interneta i ne isključuju mogućnost blokiranja pristupa stranim servisima.

Agora navodi da su na takav razvoj događaja spremni i sami korisnici, koji osvajaju metode savlađivanja blokada i cenzure i spremni su da štite svoja prava na informaciju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 17. feb 2016, 07:23)
Darko [neregistrovani]

Poštovanje zakona

Ja u ovom tekstu ne vidim nikakav problem.
Naravno da će sajt biti blokiran a autor sadržaja krivično gonjen ako se objavljuje sadržaj zabranjen zakonom te države. Te gluposti o slobodi govora o kojim pričaju onevladine organizacije, vodile bi samo u anarhiju. Ako je nešto zakonom zabranjeno a zakone donosi parlament, ne može pojedinac da bude jači od države i sprovodi svoju volju.
Druga stvar zašto ova nevladina organizacija nije navela o kojem sadržaju se radi? Možda se radi o pozivu na terorizam, isticanju pornografskog sadržaja, pozivu na nečiju likvidaciju itd, itd što je sasvim logično da treba da bude zabranjeno i sankcionisano. Ovako kako je objavljeno je obično "trla-baba-lan" i liči samo na još jedan vid blaćenja Ruskih vlasti.
Treće, da li se i jedna nevladina organizacija bavi Američkim špiuniranjem interneta, telefonije i svih drugih vidova komunikacije, ili su im režimi "neposlušnih država" jedini izvor tema!?