Mogerini: Nema znakova novog hladnog rata sa Rusijom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da nema znakova novog hladnog rata sa Rusijom, iako je ruski premijer Dmitrij Medvedev pre nekoliko dana upozorio na to. EU apeluje na Tursku da obustavi akcije u Siriji.

"Ne vidim atmosferu hladnog rata u poslednjim danima", rekla je Federika Mogerini novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija država-članica EU.

Dmitrij Medvedev je na minhenskoj Bezbednosnoj konferenciji prošle nedelje rekao da su odnosi Rusije i Zapada "skliznuli u novi hladni rat".

Njegova izjava usledila je nakon što su se svetske sile postigle dogovor o obustavljanju neprijateoljstava u Siriji.

Mogerinijeva je ujedno pozvala sve strane koje su učestvovale u postizanju tog dogovar da ga se pridržavaju, prenosi Rojters.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus izjavio je, međutim, da Rusija igra drugačiju igru. "Alepo je lakmus-test za sve što se dešava u Siriji", rekao je Linkevičijus.

EU apeluje na Tursku da obustavi akcije u Siriji

Zvaničnici EU apelovali su na Tursku da obustavi svoje vojne akcije u Siriji nakon što su tokom vikenda turske snage granatirale pozicije kurdske milicije koju podržavju SAD.

Federika Mogerini je rekla da su samo pre nekoliko dana, svi, uključujući i Tursku sedeli zajedno za stolom diskutujući o koracima u cilju deeskalacije i prekida neprijateljstava.

Novi sukobi "očigledno nisu ono što očekujemo", rekla je Federika Mogerini, prenosi AP.

Bert Kenders šef diplomatije Holandije, predsedavajuće EU, rekao je da postoji  plan za obustavljanje neprijateljstava i da smatra da svi treba da ga se pridržavaju.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. feb 2016, 20:11)
anonymous [neregistrovani]

Kontradiktorne izjave

EU politicara zadnjih dana, Merkelova kaze da je dogovorila sa Turcima da se Asadovim snagama predlozi zabrana leta iznad sjeverne Sirije, a ova izjavljuje kako Turska treba prestati da se mijesa i napada u Siriji.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 13:46)
anonymous [neregistrovani]

Hladni ?

Ili vruc.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 12:57)
anonymous [neregistrovani]

Poslednji dani?

Ono sto EU cini sa Rusijom se ne desava poslednjih dana nego poslednjih nekoliko godina. Hladni rat nikad nije ni prekinut, smatraju mnogi a ovo sto je Medvedev upozorio to je da stanje vrlo opasno i da ce Rusija reagovati na svaki napad. Ne verujem da bi dopustila jos jedno obaranje aviona.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 12:10)
anonymous [neregistrovani]

Sankcije i citave armije na granicama su normalna stvar?

Ako se sadasnje stanje stvari ne zove hladnim ratom, onda ne znam sta je to. Pa neko bi to cak mogao nazvati i ratom niskog intenziteta!