Читај ми!

Tuskova diplomatska ofanziva za opstanak Britanije u EU

Pregovori o doterivanju predloga sporazuma EU sa Londonom čiji je cilj da zadrži Veliku Britaniju u Uniji ulaze u završnu fazu i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ide na turneju u nekoliko glavnih gradova uoči samita dvadesetosmorice u Briselu.

Tusk će sutra i u utorak pokušati da ubedi najuzdržanije zemlje članice i zaključi nacrt sporazuma koji će podneti šefovima država i vlada krajem nedelje u Briselu.

Kako navodi agencija Frans pres, svaka strana ima interes da dramatizuje uloge i pokaže da je mogla da izvuče ustupke od one druge, posebno britanski premijer Dejvid Kameron, koji je kod kuće suočen s moćnom evroskeptičnom strujom, ali izgleda malo verovatno da se neće postići kompromis.

Kameron, koji je obećao da će uskoro održati referendum o ostajanju njegove zemlje u Uniji, verovatno u junu, ponovio je u petak u Nemačkoj da veruje da ima šanse da se postigne sporazum.

"Što se tiče mesta Velike Britanije u Evropi, uvek sam bio uveren u to da zajedno možemo dobiti reforme koje ispunjavaju britanska očekivanja, a deluju takođe i za celu Evropu", rekao je Kameron u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ona, kao i Vašington želi da Velika Britanija ostane aktivan član Evropske unije. Oprezan optimizam zavladao je u Briselu od kada je Donald Tusk predstavio 2. februara prelimirani sporazum u odgovoru na britanske zahteve da bi se izbegao takozvani Bregzit, izlazak Britanije iz EU.

Tusk je međutim sadašnji trenutak ocenio kao vrlo osetljiv i zato ide sutra u Pariz i Bukurešt, a zatim u utorak u Atinu, Prag i Berlin, da bi dobio široku političku podršku za svoj konačni predlog. Jedan evropski izvor rekao je da su evropski pregovarači dali tehnička i pravna rešenja, ali da još ostaju politički problemi.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond potvrdio je da će se pregovori nastaviti do poslednjeg trenutka, jer neke odluke mogu da donesu samo šefovi vlada i država kada sednu zajedno za sto.

"Naši evropski partneri razumeju da nam je potreban solidan sporazum", rekao je Hamond i potvrdio da još treba da se ostvari napredak i da sporazum još nije postignut.

Francuska je rekla da nema govora o izmenama evropskih ugovora da bi se zadovoljili britanski zahtevi niti zaustavljanje jačanja evrozone da bi se zaštitili interesi Londona, glavnog finansijskog centra u Evropi.

Drugo pitanje spoticanja jeste zahtev Kamerona da se ograniče socijalna davanja za državljane drugih zemalja EU koji dolaze na rad u Britaniju.

Tusk je predložio mehanizam zaštite, prema kome London može da oganiči do četiri godine socijalna davanja migrantima iz ostalih zemalja EU. Još jedan Tuskov ustupak tiče se suvereniteta, i predložio je uspostavljanje sistema crvenog kartona koji bi omogućio da se uz odluku od više od polovine nacionalnih poslanika zaustave nacrti zakona evropske vlade.

A kad se i postigne sporazum u Briselu, sve će na kraju zavisiti od britanske referendumske kampanje i odluke Britanaca, a ankete pokazuju da su oni veoma podeljeni, navodi agencija Frans pres.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво