Читај ми!

Kurdi odbijaju da se povuku sa granice sa Turskom

Sirijski Kurdi odbacili su zahtev Turske da se povuku sa položaja na severu Sirije, u blizini granice dve zemlje, iako ih turska vojska već dva dana granatira. Premijer Turske Ahmet Davutoglu poručio je da će turska vojska nastaviti da odgovara na kurdske napade.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ) Saleh Muslim rekao je da Turska nema pravo da se meša u unutrašnja pitanja Sirije, prenosi Rojters.

Muslim je istakao da su pripadnici kurdskih jedinica avio-bazu koju turska vojska granatira osvojili od terorističke organizacije El Nusra.

Komandant sirijskih pobunjenika rekao je za agenciju Anadolija da je u turskom granatiranju ubijeno najmanje 29 kurdskih boraca.

Turski premijer Ahmet Davutoglu prethodno je potvrdio da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (JZN) na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

"Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile JZN)", rekao je Davutoglu za televiziju Haber.

Kurdske Jedinice za zaštitu naroda su glavna oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Formirala ih je 2004. godine Partija demokratskog jedinstva (PDJ), a 2012. su prebačene u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta.

SAD i Francuska pozvale su Tursku da odmah prekine bombardovanje položaja Kurda u Siriji.

Davutoglu: I dalje ćemo odgovarati na napade JZN

Turske bezbednosne snage nastaviće da odgovaraju na napade kurdskih boraca iz sastava na severu Sirije, poručio je premijer Turske Ahmet Davutoglu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Davutoglu je Merkelovoj u telefonskom razgovoru rekao da Turska neće dozvoliti da ta grupa "izvodi agresivne napade".

"Naše bezbednosne snage su odgovorile i tako će i nastaviti", rekao je Davutoglu, saopštila je kancelarija turskog premijera.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво