Mekejn: Dogovor o Siriji će samo podstaći rusku agresiju

Američki senator Džon Mekejn oštro je kritikovao dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji u roku od nedelju dana, koji je njegova vlada postigla sa Rusijom.

Mekejn je istakao da će dogovor samo podstaći "vojnu agresiju" zvanične Moskve.

"Budimo iskreni povodom toga šta znači taj sporazum - on dopušta nastavak napada na Alepo još jednu nedelju. On traži od opozicionih grupa da obustave borbe, ali dopušta Rusiji da nastavi da bombarduje teroriste, kako oni nazivaju sve redom, pa i civile", rekao je Mekejn, jedan od vodećih američkih Republikanaca i čelnik Komiteta Senata za oružane snage.

"Ako Rusija ili režim sirijskog predsednika Bašara Asada prekrše taj dogovor, kakve su posledice? Ne vidim da ih ima", rekao je Mekejn na Mihenskoj bezbednosnoj konferenciji, a prenela je agencija AFP.

Grupa za podršku Siriji, koju čini 17 zemalja na čelu sa Rusijom i SAD, postigla je u petak dogovor o "prekidu neprijateljstava" u Siriji u roku od nedelju dana i isporuci humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima.

Kritičari tog sporazuma ističu da on ne obuhvata terorističke grupe kao što su takozvana Islamska država i ogranak Al Kaide - El Nusra, što daje prostora Rusiji da nastavi sa napadima za koje tvrdi da su usmereni protiv džihadista.

Mekejn ističe i da "nije slučajno" da je ruski predsednik Vladimir Putin izabrao baš ovaj trenutak za postizanje dogovora o Siriji.

"Taj film smo već gledali u Ukrajini: Rusija preduzme vojnu ofanzivu, ostvari novu realnost na terenu, služi se demantijima i isporukom humanitarne pomoći kao adutima u pregovaranju, postigne sporazum kako bi potvrdila činjenice na terenu i zatim odlučuje kad da ponovo pokrene borbe. To se zove diplomatija u službi vojne agresije, a daje rezultate jer mi to dopuštamo", istakao je Mekejn.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. feb 2016, 10:19)
anonymous Pero iz Svedske [neregistrovani]

Stvarni neprijatelj...

Ista politika iste metode..One snage koje su rasturilii nasu Jugoslaviju tjs.. Imperializam zeli da postavi svoje ljude na celi region bliskog istoka ...
Pero

(nedelja, 14. feb 2016, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Reciprocitet

Kako boli kad protivnik sada korsiti tvoj preslikan recept! Jedino onaj ko, iz sopstvenog iskustva, zna kako se nesto radi prefrigano sada moze da naslika ovakvu sliku...

(nedelja, 14. feb 2016, 18:33)
anonymous [neregistrovani]

agresija?

Asada je postavio na vlast svoj pokojni otac a ne gradjani Sirije. Asad pozvao Ruse da ubije svoj narod kako strasno zvuci.

(nedelja, 14. feb 2016, 17:14)
anonymous [neregistrovani]

Agresija?

Upravo su svi agresori koji nemaju dozvolu da vojno udju na teritoriju Sirije osim rusije koju je vlada Sirije pozvala. Za gospodina koji kaze da je Asadov rezim i pre Rusije pobio 300.000 mogu reci da mnogo gleda CNN i BBS itd a drugo neka se podseti kako je medijska kampanja protiv gadafija radila, isti scenario zbog nafte i interesa, zapad ko mu se ne svidja ili stoji na putu interesa proglasavaju ga diktatorom, a zar sam zapad nije svetski diktator takvim ponasanjem?

(nedelja, 14. feb 2016, 17:11)
anonymous [neregistrovani]

Slaba srcka

Oni rekose na proslim izborima da je njegova srcka slaba.Koliko vidim posle 4 godine on i dalje zari i pali.

(nedelja, 14. feb 2016, 16:55)
anonymous [neregistrovani]

@Sta mi ispricaste!

Mi ne kazemo,zvanicna vlada Sirije je pozvala Rusiju u pomoc,protiv zajednickog neprijatelja ID.

(nedelja, 14. feb 2016, 16:33)
Dusan [neregistrovani]

Sta mi ispricaste!

Ta Sirija (to jest Asad), za koju kazete da je zvanicno pozvala Rusiju da bombarduje, je do sada ubila 300000 ljudi i proterala milione iz Sirije.

(nedelja, 14. feb 2016, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

licemerje

amerikanci shvataju,ako rusi stvarno uspeju i neutralisu teroriste i ID,da ce njihov status u svetu biti uzdrman,pa pokusavaju na sve nacine satanizovati,i asada i rusiju tj. putina.zele da operu ruke,a ruke su im toliko krvave,da tragovi vode bas prema njima i njihovih satelita......

(nedelja, 14. feb 2016, 15:55)
Jovan [neregistrovani]

Molim

Doticni goapodin je bio ucesnik Vijetnamskog rata koji je trajao 20 godina i odneo 2.000.000 nevinih zivota.
O cemu ovaj prica? Kakva Ruska agresija iako je Rusija zvanicno pozvana u Siriju?

(nedelja, 14. feb 2016, 15:52)
anonymous [neregistrovani]

Kakva agresija

Očito da je čovjek prespavao zimski san! Pa država Sirija je zvanično pozvala Rusiju u pomoć!