Читај ми!

Saudijska Arabija poslala avion u Tursku, Iran upozorava Rijad

Rijad potvrdio da je poslao svoj avion u tursku vazduhoplovnu vojnu bazu Indžirlik, u cilju borbe protiv militanata Islamske države. Iran upozorio Saudijsku Arabiju da ne šalje svoje vojnike u Siriju.

Savetnik saudijskog ministra odbrane, brigadni general Ahmed el Asiri je kasno sinoć za televizijsku stanicu Al Arabija izjavio da je Saudijska Arabija posvećena intenziviranju borbe protiv Islamske države i da je slanje aviona u Tursku deo tih napora, preneo je Rojters.

El Asiri je dodao da je trenutno prisustvo njegove zemlje u bazi Indžirlik ograničeno na jedan avion i da nisu poslate kopnene trupe.

Na pitanje novinara da li su u Indžirlik takođe poslati vojnici odgovorio: "Sve što je poslato je avion koji pripada vojsci Saudijske Arabije".

Zvanični Rijad je proteklih nedelja ponovo počeo da učestvuje u vazdušnim udarima protiv ID, a američki ministar odbrane Eš Karter je u četvrtak pozdravio obećanje saudijskih vlasti da će povećati svoju ulogu u udarima protiv džihadista.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je juče izjavio da je Saudijska Arabija izvršila inspekciju njihove vazduhoplovne vojne baze, u sklopu priprema za slanje aviona.

Nakon što je Saudijska Arabija poslala avion u Tursku, Iran je upozorio Rijad da ne šalje svoje vojnike u Siriju, javila je iranska televizija Al Alam.

"Mi svakako nećemo dozvoliti da se situacija u Siriji menja prema volji 'pobunjeničkih zemalja'. Donosićemo neophodne odluke prema datom trenutku", izjavio je zamenik načelnika Generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri.

"Teroristi koji se bore u Siriji su ljudi Saudijske Arabije, SAD i regionalnih pobunjenika. Jasno je da teroristi dolaze u Siriju iz Turske. Pošto je sirijska vojska izvojevala nekoliko pobeda na terenu, oni sad hoće da šalju vojnike u Siriju, to je samo trik i deo psihološkog rata", ocenio je Džazajeri.

Iran je uputio svoje vojne savetnike u Siriju kao i dobrovoljce koji se bore na Asadovoj strani protiv sirijskih pobunjenika.

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво