Читај ми!

Ministri spoljnih poslova poručuju Libiji: Formirajte vladu nacionalnog jedinstva

Ministri spoljnih poslova više država pozvali su Libiju da finalizuje formiranje vlade nacionalnog jedinstva i ukloni rastuću pretnju od džihadističke grupe Islamska država.

"Nema vremena za gubljenje da vlada nacionalnog jedinstva preuzme svoje funkcije i bezbedno se uspostavi u Tripoliju", rekao je novopostavljeni šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero, nakon sastanka ministara na marginama Bezbednosne konferencije u Minhenu.

Ero, koji je ove sedmice preuzeo dužnost od Lorana Fabijusa, upozorio je da će se svako ko ometa taj proces, suočiti sa međunarodnim sankcijama.

Sastanku su prisustvovali američki državni sekretar Džon Keri i njegove kolege iz Velike Britanije, Egipta, Nemačke i Italije, kao i predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Predsednik libijskog međunarodno priznatog parlamenta Agila Saleh, takođe, je bio prisutan na sastanku.

Libijski parlament dao je sebi rok do nedelje da formira novu vladu nacionalnog jedinstva sa ciljem okončanja višegodišnjeg haosa u toj severnoafričkoj zemlji, javio je AFP.

ID je iskoristila nemirnu situaciju u Libiji da uspostavi uporište sa hiljadama boraca u obalskom gradu Sirtu.

"Vreme taktičkog manevrisanja je završeno. Sada je vreme da Libija pokaže odgovornost", rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Nemačka, Evropa i međunarodna zajednica su spremne da pruže bilo kakvu pomoć da podrže libijsku vladu u ovome. To se, takođe, odnosi na izgradnju države i obuku snaga bezbednosti", dodao je Štajnmajer.

Libija je utonula u haos nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija u oktobru 2011, a dve rivalske vlada i oružane grupe bore se za kontrolu nad bogatim energetskim resursima zemlje.

Nezvanična vlada od 2014. kontrolisše libijsku prestonicu, dok međunarodno priznata vlada deluje sa istoka Libije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво