Читај ми!

Lavrov: Saradnja Rusije i SAD presudna u Siriji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je potrebna koordinacija između vojnih snaga Rusije i SAD kako bi se sprovelo primirje u Siriji.

Sergej Lavrov je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu rekao da je svakodnevna saradnja te dve zemlje ključna da bi se osigurala isporuka humanitarne pomoći i okončanje neprijateljstva.

Ruski šef diplomatije je dodao da koordinacija nije otišla dalje od sporazuma da se izbegnu incidenti u vazduhu.

"Ako se približavamo praktičnim ciljevima primirja, onda bez saradnje vojski ništa neće biti sprovedeno", rekao je Lavrov.

Velike sile su postigle dogovor o uspostavljanju privremenog primirja u Siriji u roku od nedelju dana.

Kada ga je moderator bezbednosne konferencije Volfgang Išinger upitao da oceni na skali od jedan do 100 koliko je siguran da će "prekid neprijateljstava" stupiti na snagu u roku od nedelju dana kao što je planirano, Lavrov je dao ocenu 49.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, koji sedi pored Lavrova, rekao je da više zvuči kao da je njegovo uverenje "negde blizu nula".

Lavrov je dodao da sve strane u građanskom ratu u Siriji krše humanitarno pravo, te da ne treba demonizovati predsednika Bašara el Asada.

Ruski šef diplomatije je napomenuo da većina civila koja je opkoljena u Siriji zapravo pod opsadom opozicije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i UN "priznaju da svi na terenu rade nešto što je pogrešno sa stanovšta humanitarnog prava", naveo je Lavrov, prenosi AP.

"Ja mislim ne treba da demonizujete Asada. Ne treba da demonizujete nikoga osim terorizma u Siriji", rekao je Lavrov.

Dodao je i da je moguće napraviti "prodor, prvi korak" kada je reč o ispurakama humanitarne pomoći, ali "održive isporuke" namirnica mogu da se osiguraju samo tokom političkog procesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи