Читај ми!

Keri oštro kritikovao Rusiju zbog Ukrajine i Sirije

Rusija ima jednostavan izbor – ili će u potpunosti primeniti sporazum iz Minska, ili će se i dalje suočavati sa ekonomski pogubnim sankcijama, poručio je američki državni sekretar Džon Keri.

Džon Keri je u Minhenu oštro kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Ukrajini i Siriji, optuživši je za "ponovljenu agresiju" u obema zemljama.

"Sankcije protiv Rusije ostaće na snazi sve dok ne primeni sve aspekte mirovnog sporazuma o Ukrajini koji je postignut u Minsku prošle godine", poručio je Keri na Bezbednosnoj konferenciji u južnom nemačkom gradu, preneo je AFP.

Kako je istakao, Rusija ima jednostavan izbor – ili će u potpunosti primeniti sporazum iz Minska, ili će se i dalje suočavati sa ekonomski pogubnim sankcijama.

Prema njegovim rečima, Rusija prkosi volji međunarodne zajednice podrškom koju pruža proruskim aktivistima na istoku Ukrajine i svojom vojnom intervencijom u Siriji u korist predsednika Bašara el Asada, navodi AP.

Keri je to rekao ubrzo nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev na istom skupu optužio Zapad da ponovo pokreće hladni rat sankcijama koje nameće Rusiji zbog Ukrajine, kao i novim potezima NATO-a.

Američki državni sekretar je pohvalio evropske države što se čvrsto drže sankcija Rusiji zbog Ukrajine i pozvao Moskvu da istinski radi na sklapanju primirja u Siriji i omogući političku tranziciju.

"Siguran sam da će Evropa i SAD i dalje jedinstveno nastupati – kako u održavanju sankcija sve dok budu neophodne, tako i u pružanju potrebne pomoći Ukrajini", istakao je Keri.

Govorio je i o izbegličkoj krizi koja potresa evropski kontinent, ocenivši da ona predstavlja "skoro egzistencijalnu pretnju po Evropu".

"SAD razumeju gotovo egzistencijalnu prirodu te pretnje po politiku i tokove života u Evropi. Ne kažemo da je to vaš problem i da nije naš. To jeste naš problem... I zbog toga se sada pridružujemo i sprovodimo misiju NATO-a sa ciljem da blokiramo ključnu prilaznu rutu, a pridružićemo vam se i na druge načine da zaustavimo taj talas", poručio je Keri.

Osvrnuo se i na pitanje daljeg statusa velike Britanije u EU i poručio da SAD snažno podržavaju njen ostanak u Uniji.

"Očigledno, Sjedinjene Američke Države imaju dubok interes u vašem uspehu, kao i u snažnoj Britaniji koja ostaje u sastavu snažne EU", poručio je Keri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво