Stoltenberg: Rusiji odgovoriti i odbranom i dijalogom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da NATO ne sme da bira između odbrane i dijaloga kad je reč o odnosima sa Rusijom, jer su ta dva segmenta jednako važna kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Stoltenberg je, na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, rekao da je Rusija "najveći sused i međunarodna sila", prenosi Hina.

"NATO ne želi sukob, ali istovremeno, naš odgovor treba da bude čvrst. Duboko verujem da odgovor leži u jačoj odbrani i u više dijaloga", rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da odbrana sadrži i nuklearnu komponentu, ali da dok "ruska retorika o nuklearnim snagama ima za cilj zastrašivanje", za NATO su razgovori o bilo kakvoj upotrebi nuklearnog oružja usmereni isključivo u odbrambene svrhe.

Naveo je da NATO nastavlja da smanjuje nuklearno naoružanje, koje čuva za odvraćanje i očuvanje mira, a ne za zastrašivanje.

"Naša politika balističkih raketa takođe je samo odbrambena. Niko ne sme da misli da nuklearno oružje može biti korišćeno kao deo konvencionalog rata, jer bi to fundamentalno promenilo suštinu svakog sukoba", rekao je generalni sekretar Severnoatlatnske alijanse.

Osim odbrambene komponente, Stoltenberg je naglasio da je dijalog naročito važan za pitanja u kojima su razlike duboke, kao što je Ukrajina.

Naveo je i da se u petak susreo sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim s kojim je razgovarao o mogućnosti obnove odnosa u Savetu NATO-Rusija.

Stoltenberg je napomenuo da opasnosti za NATO postoje i sa istoka i sa juga, podsetivši da je NATO ove nedelje doneo odluke o jačanju u istočnom delu Alijanse, ali i angažmanu u Egejskom moru protiv krijumčara ljudima i jačanju obaveštajnog nadzora na tursko-sirijskoj granici.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2016, 11:01)
anonymous [neregistrovani]

Zabluda

Još je Htler sanjao da porobi Ruse. Kako je prošao, znamo. EU čini neverovatne gluposti u politici. Više prati, nego što vodi stvari. Sterilnost ili infatilnost? I jedno id rugo je u pitanju. Rusija se vratila na svetsku scenu i koliko vidim ne namerava da odstupi. To je dobro i za EU sem SAD "satelita" Poljske, Baltika i Ukrajine. Putin im nije pretnja samo po sebi, ali im remeti plan njihovog prodora u Rusiju, bez borbe.

(subota, 13. feb 2016, 15:22)
anonymous [neregistrovani]

Samo

Rusofili komentarisu,Rusija pocela da propada ko Grcka .

(subota, 13. feb 2016, 12:56)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine

vi i vasa alijansa napravili su na ovom svetu zajedno sa amerikom bezbroj Ukrajina samo da bi dominirali i vodili kolo. Upravo dijalog i jeste da se udruzite i zajedno saradjujete u zajednickoj odbrani a ne jedan protiv drugog nalazeci jednoj strani samo mane a velicati vase "dobre namere". Vi ste do sada prema rusiji vise puta prekrsili i dogovore i dijaloge itd jedan od bitnih je nesirenje NATO-a na istok, sto konstantno radite pod parolom pretenji od rusije a rusija svo vreme od raspada varsavskog pakta sedi u okvirima svojih granica i stiti samo svoje, vi ste ti koji ulazite u druge zemlje, postavljate svoje baze, nagomilavate oruzije, i protivraketne stitove itd, zasto kada rusija sedi i ne napada nikoga. Vi ste je izprovocirali jer vam je namera da je smanjitei oslabite,zeljni ste njenog bogatstva i da ne preuzme ulogu dominacije. Dosta sam rekao, sve se to zna samo se svi prave ludi. Jedno morate da znate da niko nije vecno vladao pa necete ni vi niti bilo ko drugi, sada dolazi vreme istoka i rusije a vi zivite u svojoj holivudskoj iluziji dobrog zivota kojima lazete sav narod radi samo vasih interesa ne narodnih!

(subota, 13. feb 2016, 12:41)
anonymous [neregistrovani]

опасности за НАТО постоје и са истока и са југа,

Tacnije receno, Rusiji NATO preti sa zapada, severa i juga.

(subota, 13. feb 2016, 12:30)
anonymous [neregistrovani]

Stoltenberg...

...svojim nastupom,samo je potvrdio da je obicna marioneta kao sto su bili i prethodnici mu na mjestu Generalnog sekretara NATO,sve se odlucuje u Vasingtonu a on...kao sto su i prije 20,30 i vise godina,za sve je kriva Rusija...sasvim nesto drugo bio je govor Medvedeva,oslikovavao je danasnjicu,cinizam Zapada...(Stoltenberg,slusati ga,neutralnom,bilo je...da ne Kazem "smijesno")

(subota, 13. feb 2016, 12:09)
Ranisavljevic [neregistrovani]

Odbrana ili napad

Koliko je svakom normalnom čoveku lako primetiti, da se Rusija celo vreme brani od napada zapada i NATO alijanse a ne obrnuto. Ta ista tzv. odbrana samo znači da zapad svojim tzv. demokratskim pokretom u pojedinim zemljama koje ne pripadaju njegovom okruženju uvodi i nemeće svoj sistem politike i svoja pravila. Ta pravila samo koriste zapadu i nikom drugom. To se može lako videti po iskustvima poljskog, rumunskog, mađarskog ili bugarskog naroda. Vlade su bile primorane da sve državno prodaju zapadu a narod sada za male pare se muče po svetu. Da li to neko hoće da čuje ili neće i Srbiju isto to stiže. Nemojmo da mislimo da smo pametniji od njih i da će mo ih nadmudriti. Jer nećemo sigurno.

(subota, 13. feb 2016, 11:57)
Stavra [neregistrovani]

EU - Rusija

Malo više izbeglica totalno je razvalilo EU. Kakva je to onda tvorevina koja se ruši pred malo jačim potokom?Šta bi se desilo da naidje snažnija bujica? Na Rusiju gledaju kao na dugogodišnjeg neprijatelja, a ne na najboljeg komšiju iz sussedstva. Hteli bi je podjarmiti, opljačkati sve resurse i sveli na Jeljcina. Prvi potez Angele i Co. bi trebalo prvac Moskva da se izljube i izgrle sa Putinom i da urede zajednički dom za sve Evropljane. EU+Rusija ima neku šansu protiv SAD lobija. Medjutim, EU je puna "Trojanaca", pa je jedinstvo samo san. Kuda to onda ide Srbija?