Читај ми!

Istorijski susret – sastanak ruskog patrijarha Kirila i pape Franje

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se na Kubi. To je prvi sastanak poglavara Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve od raskola u hrišćanskoj crkvi u 11. veku. Jedna od glavnih tema susreta je progon hrišćana na Bliskom istoku.

23.05 -  Papa Franja i ruski patrijarh Kiril pozvali su međunarodnu zajednicu da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku.

22.55 - Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razmenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje. 

21.05 - "Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji", rekao je patrijarh Kiril.

20.30 - Počeo sastanak patrijarha Kirila i pape Franje. To je prvi sastanak poglavara dve crkve od raskola 1054.

20.00 - Papa Franja stigao na aerodrom u Havani gde ga je dočekao Raul Kastro, prenosi Granma

19.45 - Sastanak ruskog patrijarha i pape Franje održaće se u salonu na aerodromu "Hose Marti" i trajaće tri sata, saopštila je Moskovska patrijaršija. 

19.30 - Patrijarh Kiril poručio Raulu Kastru da je kubanski narod "dokazao svoje pravo da živi na način na koji smatra da treba da živi".

18.30 - Papa Franja na Kubu stiže oko 20 časova po srednjoevropskom vremenu, piše Granma, glasilo Centralnog komiteta kubanske Komunističke partije.

17.30 - Ruski patrijarh Kiril sastao se sa predsednikom Kube Raulom Kastrom.

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, što je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine.

"Sastajemo se u pravo vreme", rekao je patrijarh Kiril na početku sastanka, prenose ruski mediji.

Naglasio je da se "sve dogodilo po Božijoj volji", istakavši da nema prepreka za organizovanje novog susreta dve strane, prenosi RIA Novosti.

Papa Franja je uzvratio "Konačno", i dodao "mi smo braća".

Zagrlili su se i poljubili tri puta, a potom otišli na sastanak u prostoriji na Međunarodnom aerodromu "Hose Marti", u kojoj su izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Papu Franju je na aerodromu dočekao predsednik Kube Raul Kastro. 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril preneo je danas podršku kubanskom predsedniku Raulu Kastru uoči istorijskog susreta s papom Franjom u Havani.  

Prema izveštajima ruskih novinskih agencija iz Havane, patrijarh Kiril je rekao Kastru da je kubanski narod "dokazao svoje pravo da živi na način na koji smatra da treba da živi".

Kiril je rekao da je "heroizam duhovni koncept koji se ne može naučiti iz knjiga, već da on dolazi iz čovekovog duhovnog života", prenose RIA Novosti.

Pres-sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je novinarima da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti.

Portparol patrijarha Kirila rekao je da patrijarh nosi svoju uobičajenu dnevnu odoru tokom sastanka sa papom Franjom. 

Papa je načinio veliki korak napred ka unapređenju odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom sastankom sa patrijarhom Kirilom, a sada se postavlja pitanje kada će posetiti Rusiju, ocenjuju mediji.

To su ga upravo pitali novinari u avionu. "Kina i Rusija. Imam ih ovde", rekao je papa Franja pokazavši rukom na srce.

I dok poglavari Rimokatoličke crkve sanjare o poseti Rusiji, okolnosti i dalje raspršuju nade da bi do takve posete Moskvi moglo uskoro da dođe, navodi AP.

Avion kompanije "Alitalija" sa papom i njegovom pratnjom krenuo je jutros sa aerodroma u Rimu, a oko 14 časova po lokalnom vremenu sleteo je na aerodrom u Havani. 

Posle Havane, papa će posetiti Meksiko, gde će boraviti do 18. februara.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво