Čavušoglu: Prekid neprijateljstava neodrživ bez okončanja ruskih napada

Ukoliko Rusija ne okonča napade na snage sirijske opozicije, neće se održati prekid neprijateljstava koji su dogovorile svetske sile, a pristup humanitarnoj pomoći neće biti bezbedan, istakao je turski ministar inostranih poslova Melvut Čavušoglu posle sastanka u Minhenu.

Čavušoglu je na svom Tviter nalogu napisao da sporazum između velikih sila o prekidu nepijateljstava predstavlja "važan korak" ka rešavanju krize.

Sukobljene strane treba da "iskoriste šansu" koje pruža dogovor i okončaju vazdušne napade, napade na civile i omoguće pristup humanitarne pomoći, naglašava turski ministar spoljnih poslova.

Inače, svetske sile dogovorile su prekid neprijateljstava u Siriji, koji treba da stupi na snagu za nedelju dana, kao i dostavljanje hitne humanitarne pomoći u opkoljene sirijske gradove, ali ipak nisu uspele da postignu dogovor o potpunom prekidu vatre niti okončanju ruskih vazdušnih udara.

Nakon maratonskog sastanka u Minhenu, koji je imao za cilj obnovu pregovora o primirju prekinutih prošle nedelje, svetske sile, uključujući SAD, Rusiju i više od 10 drugih država, potvrdile su svoju posvećenost političkoj tranziciji nakon što se poboljša situacija na terenu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 16:22)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Право место

У Минхену било је приказано право место Турске у политици. Остало је само разговори.

(petak, 12. feb 2016, 15:53)
anonymous [neregistrovani]

Neodrziv

Neodrziv bez mesanja Turske i Saudi Arabije.