Vals: Kopnena ofanziva bila bi odlučujuća u borbi protiv ID

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da bi kopnena ofanziva u Siriji, u kojoj bi eventualno učestvovale snage drugih arapskih zemalja, bila "odlučujuća" u borbi protiv ekstremista Islamske države.

"Kopnena ofanziva lokalnih snaga, kao i nekih arapskih država ako žele da učestvuju, odlučujuća je (u borbi protiv ID), bar u smislu zadržavanja osvojenih zona", rekao je Vals u danas objavljenom razgovoru s novinarima medijske grupe "Funke", prenosi AFP.

Šef francuske vlade je, međutim, rekao da je svaka zemlja "gospodar svojih odluka".

"Što se tiče Francuske, ona nema nameru da šalje kopnene snage u borbu protiv Islamske države", rekao je Manuel Vals.

Saudijska Arabija je prošle nedelje saopštila da je spremna da pošalje kopnene snage u Siriju da se bore protiv Islamske države, ako međunarodna koalicija koja se bori protiv te ekstremističke grupe tako odluči.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocenio je da bi uključivanje kopnenih snaga u sirijski konflikt moglo da izazove dugotrajni rat.

SAD i Rusija postigli su noćas u Minhenu dogovor o okončanju neprijateljstava u Siriji, kako bi počeo mirovni proces i prekinuo se egzodus civila.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2016, 00:20)
anonymous [neregistrovani]

Dodjoh, videh i vratih se kuci

Videli francuski Premijeru kako ste se vi ukljucili u borbu protiv ISISa posle napada u Parizu. Nosac vam je pompezno krenu, tamo se povezao sa Rusima, 5 puta je poletelo po cetiri aviona super etander i posle sedam dana se nosac okrenuo i vratio kuci. Ne zato sto Francuzi nisu hrabri vojnici. Nego sto politicka elita ne zeli da se sirijski problem resi. Pa sada kada je pred resenjem i pobedom gradjana Sirije, hajde da guramo Turke i Saudijce koji su sve ovo i zamesili uz pomoc Velikog sponzora.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 15:24)
anonymous [neregistrovani]

Ofanziva

Pa gospodine posto si tako ratoboran, daj ti kreni prvi a ne siliti nekog sa tvoje neozbiljno ponasanje.

(petak, 12. feb 2016, 19:47)
anonymous [neregistrovani]

Zasto

je bas stalo arapskim drzavama da oslobode Siriju od ISIS-a?
Neka oslobode Irak od istih a ne Siriju koju ima ko da brani,kakvo licemerje!

(petak, 12. feb 2016, 17:37)
anonymous [neregistrovani]

Vi niste sposobni, a druge bi da gurate

Skorašnja procena američkog vojnog vrha bila je da bi upuštanje u kopnenu ofanzivu u Siriji značilo višegodišnji iscrpljujući rat.
Pa kad oni tako misle, a pretpostavljam da ni vi niste vojno sposobniji, našli ste rešenje, hajde da tamo gurnemo druge.

(petak, 12. feb 2016, 17:18)
milan lala [neregistrovani]

medjunarodno pravo

Jel ono Francuska sprovodi sankcije protiv Rusiji zbog navodnog "Ruskog nepostovanja medjunarodnog prava" i teritorijallnog integriteta Ukraine u Donbasu ? a sad bi ovaj mudrac kopnenu ofanzivu stranih drzava na teritoriji suverene drzave Sirje bez odobrenja SB-OUN i saglasnosti Siriske vlade . Cudno mu neko shvacanje medjunarodnog prava. Dali bi sad u Siriskom slucaju po gospodinu kako citamo sve bilo po "medjunarodnom pravu" da upadnu u suverenu drzavu bez pitanje i zauzimaju teritorije ? Navadili se jos od rasturanja Yugoslaviije da rade sta hoce pa misle da ce moci i u buduce . Nece to ici tako kako su vazali zamislili .Oni se ne pitaju. Rusija se pita i nista tu nece moci da se mesetari protiv Sirije. Bice iskljucivo u ramu medjunarodnog prava i onako kako se dogovore super sile Rusija i SAD . Francusku i ostale poltrone iz EU, super sile Rusija i SAD sigurno nece pitati za resenje sta i kako, osim sto ce im biti dat domaci zadatak da spreme pare da finansiraju mirovni proces i obnovu posleratne Sirije. U sustini izjave nebitnih netreba uopste citati i trositi vreme . Izjave Rusije i SAD su one koje se trebju citati i pratiti.

(petak, 12. feb 2016, 14:45)
anonymous [neregistrovani]

Francuzima i EU odgovara okoncanje rata i izbeglica

Sto se Rusa i SAD tice moze da traje dok ima nafte

(petak, 12. feb 2016, 13:59)
anonymous [neregistrovani]

Savet

Sirijska vojska uz podršku Rusije treba da pojačaju svoje akcije i da ceo sukob završe za par nedelja, da ne dozvole ISIS-ovcima i zapadnim licemerima da iskoriste primirje za pregrupisavanje svojih terorista. Bilo koje strano mešanje bez odobrenja legitimne vlasti u Siriji će se smatrati agresijom i okupacijom Sirije. Sad ko voli neka izvoli, dočekaće ih spremni S-400, Pancir, T-90, Smerč...i još mnogo toga.

(petak, 12. feb 2016, 13:20)
Darko [neregistrovani]

Zagovaranje invazije

Po ko zna koji put...Bez saglasnosti SB UN ili Sirijske Vlade (legitimne), to bi predstavljalo invaziju na Siriju.
Zapadni političari nonšalantno zagovaraju kršenje integriteta i suvereniteta jedne zemlje, a sa druge strane šokiraju se postupcima Rusije u Siriji!?
Stvari treba prepustiti Sirijskoj vojsci, sad kad je postignut sporazum sa nekim opozicionim grupama.
Uz vazdušnu podršku Rusije i ostalih koalicija (SAD, NATO) sami će se izboriti sa ID.
Ali, ne...izgleda je za zapad važnije i preče pitanje odlaska Asad sa vlasti od uništenja ISIL-a.

(petak, 12. feb 2016, 12:05)
anonymous [neregistrovani]

U prevodu

Francuska uz Ameriku gura arapske zemlje u kopneni rat uz njihovu podrsku iz vazduha, a sve sa ciljem sprecavanja Asada da povrati cijelu teritoriju Sirije. Isis i tzv. islamska drzava su samo izgovor. Sama ova izjava je dokaz da je ''dogovor'' u Minhenu samo kupovanje vremena od strane USA i njenih saveznika, izmedju ostalih tzv. umjerene opozicije, a ustvari radikalnih islamista koji uz USA zele smjenu u Damasku tj. Ruse van Bliskog istoka.