Dogovor o merama za okončanje sukoba u Siriji

Kontakt grupa za Siriju, koju čini 17 zemalja, dogovorila se u Minhenu o merama za okončanje sukoba u Siriji. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedelju dana.

Američki državni sekretar objašnjava da se dogovor ne odnosi na Islamsku državu, Front el Nusra i druge terorističke grupe. Keri je kazao da su se strane složile da se ženevski pregovori što pre obnove.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u Minhenu postigli napredak kako na humanitarnom polju tako i na prekida sukoba. Napredak na ova dva fronta ima potencijal da – ako u potpunosti bude primenjen – promeni svakodnevni život sirijskog naroda", kaže američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je naglasio da okončanje petogodišnjeg građanskog rata u Siriji neće biti lako. Ono što imamo ovde jesu reči na papiru. A ono što treba da vidimo u narednih nekoliko dana jesu potezi na terenu", rekao je američki državni sekretar.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji. Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći.

"Sada kada smo postigli dogovor o svim ovim problemima, nadam se da opozicija i oni koji kontrolišu različite grupe opozicije neće imati razloga da izbegavaju ispunjavanje svojih obaveza. Kao što je Džon Keri rekao, dogovorili smo se da osnujemo radnu grupu koja će imati sastanak u Ženevi. Kopredsedavaće Rusija i Sjedinjene Američke Države a učestvovaće eksperti. Cilj ove radne grupe je da pomogne Ujedinjenim nacijama i drugim humanitarnim organizacijama da izvršavaju svoje obaveze kada je o civilima reč", ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je naveo da postoje razlozi za nadu da je "urađen izuzetan posao". Iako je Keri ocenio da su ruski vazdušni udari u Siriji više usmereni ka opoziciji nego ka teroristima, oba ministra su se saglasila da je neophodno što pre nastaviti mirovne pregovore sirijske opozicije i režima Bašara el Asada.

Diplomatski napori da se zaustavi građanski rat u Siriji nalaze se na raskršću, izjavio je šef nemačke diplomatije, ističući da je neophodno da dođe do "neke vrste napretka" u pregovorima.

"Ukoliko ne uspemo da razbijemo spiralu nasilja i kontranasilja sada, ovaj užasni građanski rat će trajati još duže", kaže nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

Šef nemačke diplomatije ocenjuje da se "svi koji su potrebni" nalaze na sastanku u Minhenu i da se nada pronalaženju načina da razgovori između sirijske vlade i opozicije uskoro budu obnovljeni.

Mediji prenose i da Rusija neće iskoristiti konferenciju u Minhenu da traži ukidanje sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i ne planira za sada da ukine kontrasankcije, rekao je zamenik ruskog premijera Sergej Prihotko.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 15:53)
anonymous [neregistrovani]

Definicije

Tačno, sve su dogovorili jedino nije jasno ko su teroristi, ko oslobodioci a ko legitimni predstavnici. Ovo je još jedna obmana Amerikanaca kako bi dali legitimitet kopnenoj invaziji turskih i saudijskih trupa, uz američku pomoć i logistiku, kako bi praktično podelili Siriju.
Rusija, Iran, Kurdi i Hezbolah to nesmeju da dozvole.

(petak, 12. feb 2016, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

Amerikanci su predizbornoj kampanji

Probleme sa njihove strane mogu se ocekivati posle izbora predsednika.

(petak, 12. feb 2016, 11:14)
anonymous [neregistrovani]

Sah - i mat

Kako zapadni kozervativni krugovi ovo ocenjuje? Kao javno gubljenje inicijative od strane SAD jer ovo sto je usvojeno u Minhenu je doslovno ruski predlog na osnovu realne situacije na terenu. Doslovno. SAD cak nisu izneli nikakav konkretan predlog. Rusi izneli i kolicine pomoci i trase i ojacavanje granice prema Jordanu i Turskoj, dinamiku zapocinjanja politickih procesa i slicno. WP ili NT pisu kao je ovo jos jedna pobeda ruske diplomatije i nemoc Vasingtona da preduzme na sebe odlucujuce korake u Siriji. Nema vise ni reci o smeni Asada, neki opozicioni pokreti su pripisani ISISu i Al Nusri, Kurdi su ostali znacajn pregovaracki faktor.

(petak, 12. feb 2016, 11:03)
Војо-Превара [neregistrovani]

Пресвлачење

Американце веома брине што су руски ваздушни удари у Сирији више усмерени ка опозицији него ка терористима, зато морају под хитно да обезбеде препознатљиве униформе за своје савезнике, да Руси јасно виде! Колатерална штета настаје због униформи! Сад је добра прилика...

(petak, 12. feb 2016, 10:42)
Jovica [neregistrovani]

To je dogovor da Amerikanci izvuku svoje pse rata iz okruzenja i nista vise

To je dogovor da Amerikanci izvuku svoje pse rata iz okruzenja i nista vise. Posle toga jovo nanovo. Zivi bili pa videli.

(petak, 12. feb 2016, 10:15)
Jovica [neregistrovani]

Vec vidjeno

Slicni dogovori i prekidi vatre se u ratovima kod nas nisu postovali. U praksi je to pregrupisavanje trupa, konsolidovanje linija, popuna municije, kupovina vremena.Zapad pobunjenike naziva opozicijom. S obzirom da ta opozicija ima iste ciljeve kao i teroristi. Ni jedni ni drugi nisu jasno definisani niti se tacno znaju polozaji.Ovaj dogovor ne obuhvata teroriste i po toj logici teroristi mogu mirno da nastve svoj posao, a ostali da sede skrstenih ruku. Ovo ce pre svega biti dobla podloga za medijski rat. Rusi nisu naivni...

(petak, 12. feb 2016, 09:36)
anonymous [neregistrovani]

Sirija...

...mislim da ce se postici dogovor o dostavljanju humanitarne pomoci za ostalo,bice tesko...Erdogan,javna je tajna,da ne zeli da ucestvuju Kurdi a Zapad,posebno Njemacka rado bi pozvala i predstavnike ID...Rusija,dovoljno je jaka i vonjno i diplomatski da bi "popustila"...(prognoze eksperata su da primirje nece biti postignuto,za Zapad,mada je providno,krivci su Asad i Rusi...)

(petak, 12. feb 2016, 09:29)
Markovljev [neregistrovani]

Ušla voda u uši

Sada kada je Sirijska vojska kosolidovana i dobija jedan grad za drugim, odjednom zapad i njegovi saveznici medju Arapima hoće primirje. Pet godina su činili sve da sruše legalnu vladu Sirije a sada brže bolje primirje. Nadam se da Rusija pamti razna primirja po Jugoslaviji a kako je sve završeno. Želim mir Sirijskom narodu tako što će ga zapad stvarno ostaviti da u miru sam rešava svoju sudbinu i budućnost. Hvala na prostoru.

(petak, 12. feb 2016, 09:28)
anonymous [neregistrovani]

Prosto ko pasulj

Ameri da su htjeli primirje ne bi ni zapocinjali rat u Siriji, ali i kompletnu spiralu nasilja od Libije, preko Tunisa, Egipta do Sirije. Nemojte nam samo reci da se narod spontano pobunio protiv ''rezima i diktatora''? Jeste, kao sto se desetinama godina bune po srednjoj i juznoj Americi, Africi itd.

(petak, 12. feb 2016, 09:27)
anonymous [neregistrovani]

Mirotvorci

Stara fora, prvo zapale i razruse dzavu a onda dolaze kao veliki dusebriznici i mirotvorci.Ljudi moji nemogu Ameri nikako da budu u mirovnom pregovorima koji su uz pomoc svojih sluga zapalili ce bliski istok za rad svojih interesa.Nije mi jasno da su i ti Rusi slepi kod ociju da ne vide sta ustvari rade Amerikanci.Njih treba u totalu iskljuciti iz svi pregovora kada je rec o miru jel gde god su oni dosli da prave mir i sprovode svoju demokratiju tu je krvi do guse...