Читај ми!

Plan SAD za agresivniju borbu protiv ID, moguća pomoć NATO-a

Američki ministar odbrane Ešton Karter ocenio je da će nedavni napori predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama da se ubrza borba protiv terorističke organizacije Islamska država proizvesti "opipljive dobitke" u Iraku i Siriji do marta. Poziva koalicione partnere da prošire i prodube svoj vojni doprinos.

Karter je u Briselu, na početku sastanku članica međunarodne koalicije protiv Islamske države, poručio da će zatražiti ulaganje dodatnih napora u toj borbi.

Očekuje da će ministri odbrane iz dvadesetak zemalja odobriti novi plan SAD za borbu protiv džihadista.

"Pogledaćemo unazad nakon pobede i zapamtiti ko je učestvovao u borbi", izjavio je američki ministar odbrane.

Karter je rekao da će predstaviti detalje američkog plana i pozvati koalicione partnere da pojačaju ili prošire svoju pomoć - vojnu ili neku drugu, kao što je finansijska.

Dodao je da su SAD rešene da ubrzaju vojnu kampanju i da što pre preuzmu glavna uporišta Islamske države, Raku u Siriji i Mosul u Iraku.

Karter je naveo i da NATO razmatra mogućnost da se priključi koaliciji na čelu sa SAD.

"Zahvaljujući vođstvu šefa NATO Jensa Stoltenberga mi razmatramo mogućnost da se NATO priključi koaliciji kao njen član", saopštio je Karter nakon sastanka u Briselu, prenosi AFP.

Koalicija već obuhvata svih 28 članica NATO pojedinačno, ali ne i samu Alijansu kao celinu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се