Merkel: Uložiti sve napore za mir u Siriji

Svi napori moraju biti uloženi u pokušaju da se obezbedi mir u Siriji, uključujući i na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova u Minhenu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, posle sastanka sa iračkim premijerom. Merkel je rekla da će Nemačka dati Iraku zajam od 500 miliona evra za obnovu infrastrukture.

Angela Merkel je na konferenciji za novinare posle sastanka sa iračkim premijerom Hajderom Abadijem rekla da svi napori moraju da se ulože da bi se obezbedio mir u Siriji.

"Međunarodne okolnosti oko Iraka su veoma komplikovane i stoga smo se složili da je neophodno uložiti sve napore, recimo danas u Minhenu da razgovaramo o budućnosti Sirije i doprinesemo miru u regionu", istakla je nemačka kancelarka, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt grupe za Siriju okupiće se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici severno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

Rusija je predložila da primirje u Siriji stupi na snagu 1. marta, naveli su juče američki zvaničnici, ali Vašington veruje da Moskva time daje sebi i sirijskoj vladi tri nedelje da pokušaju da unište umerene pobunjeničke grupe.

Abadi: Kurdistan je deo Iraka, tako treba i da ostane

Irački premijer Hajder Abadi pozvao je Kurdistan da odustane od planove za održavanje referenduma o nezavisnosti, upozorivši da ta autonomna oblast na severu zemlje neće moći da se održi bez Iraka.

"Region Kurdistana se neće razvijati bez Iraka, a Irak mora biti ujedinjen sa svim delovima", poručio je Abadi u Berlinu, posle razgovora sa Angelom Merkel.

Merkel je rekla da će Nemačka dati Iraku zajam od 500 miliona evra za obnovu infrastrukture.

Lider iračkih Kurda Masud Barzani izjavio je početkom meseca da je "došlo vreme" da Kurdi održe referendum o državnosti, što je potez koji će verovatno izazvati tenzije između iračkog Kurdistana i Bagdada.

"Došlo je vreme i sada postoje povoljni uslovi da narod donese odluku o svojoj budućnosti na referendumu", rekao je Barzani.

Lider iračkih Kurda je rekao da referendum ne bi nužno odmah vodio proglašenju države, već bi bio pokazatelj volje i mišljenja naroda Kurdistana o njihovoj budućnosti.

Barzani, koji je iznosio slične zahteve i u prošlosti, nije precizirao kada bi se referendum održao.

Na putu kurdske nezavisnosti su kako politicki izazovi tako i veliki ekonomski problemi zbog niskih cena nafte.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво