Britanija i Francuska pozivaju Rusiju da obustavi napade u Siriji

Apelujući na Moskvu da iskoristi svoj uticaj na sirijskog predsednika Bašara el Asada, kako bi se uspostavio prekid vatre i dostavila humanitarna pomoć ugroženim područjima, Velika Britanija i Francuska su pozvale Rusiju da prekine sa vazdušnim napadima u Siriji.

Uspostavljanje prekida vatre i dostavljanje humanitarne pomoći su zahtevi koje je Moskva odobrila u rezoluciji Saveta bezbednosti UN u decembru.

Ambasador Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft podsetio je da će zvaničnici država koje pokušavaju da zaustave sukob u Siriji u četvrtak u Minhenu razgovarati o napretku na tim problemima.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr istakao je da je poboljšanje humanitarne situacije "uslov za kredibilne političke pregovare".

"Režim i njegovi saveznici ne mogu da se pretvaraju da pružaju ruku opoziciji dok drugom rukom pokušavaju da ih unište", rekao je Delar.

Kurdski borci su ranije, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, krenuli u ofanzivu u severnoj Siriji, u pokušaju da zauzmu vojnu vazduhoplovnu bazu koja je u rukama sirijskih pobunjenika, saopštili su aktivisti i pobunjenici.

AP navodi da su kurdski borci među najefikasnijim snagama koje se bore protiv terorističke organizacije Islamska država, ali da su uglavnom ostali neutralni u konfliktu između Asada i pobunjenika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je od početka ofanzive 1. februara u provinciji Alepo oko 518 osoba ubijeno, među kojima su 101 civil, 169 pobunjenika i 143 vojnika i pripadnika provladinih snaga.

Najmanje 250.000 ljudi ubijeno je u sukobima koji traju od marta 2011. godine u Siriji, a više miliona je raseljeno.

broj komentara 30 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 15:36)
anonymous Pero iz Svedske [neregistrovani]

USA

Da se prestavimo.....Mi Rusofili smo prijatelji svih naroda,,A vi
Amerikanofili ste samo simpatizeri i prijatelji Dolara... Ili..
Pero

(četvrtak, 11. feb 2016, 13:40)
anonymous [neregistrovani]

SAD ima izbore

Pokusavaju sa primirjem da dobiju na vremenu kako bi se pregrupisali a onda posle izbora se ocekuje ona baza u siriji i mislim da ce ameri gledati da zavade sa rusijom i nastave sa osvajanjem bliskog istoka i afrike.

(četvrtak, 11. feb 2016, 10:09)
ТОША [neregistrovani]

РЕ:Побједа

Добро, да сад пустимо Русију да заврши посао, (па шта ако и узме тај кредит, вратиће га) и да мало похвалимо западну алијансу, која је готово у потпуности успела да "пресвуче" припаднике ИД у легитимну опозицију Асадовом режиму! Успешан подухват, нема шта!

(četvrtak, 11. feb 2016, 09:39)
Markovljev [neregistrovani]

Zaboravili ste 75 dana divljanja nad Srbijom

Po Srbiji je harala "Hjuman Rait Voč" a znamo kakve je sve izveštaje slala iz Vašingtona gde joj je bilo sedište. To isto izmisliše i sa Sirisjkom opservatorijom sa sedištem u Londonu!. Kako je moguće verovati nekom ko je hiljade kilometara daleko. Začto nesede u Izbegličkom kampu kojih je dosta po Siriji nažalost? Odgovor je jednostavan, tutori nisu daleko, pa se brže pišu izveštaji.
Što se tiče zahteva Britanije i Francuske, priznajem da sam se nasmejao. 75 dana su divljali nad Srbijom i razarali je, ne samo Rusija, gotovo ceo svet je tražio prekid bombardovanja suverene države, a poslušali su ih?

(četvrtak, 11. feb 2016, 09:02)
anonymous [neregistrovani]

pobjeda

Ima li barem jedan komentar koji ne velica Rusiju.
P.S. Rusija trazi od banaka kredit od 25 milijardi dolara.

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:54)
anonymous [neregistrovani]

Sirija...

...Zapadu je jasno da 25 Febuara kada je predvidjen nastavak Mirovni pregovora u Siriji nece ni biti "opozicije" koju oni podrzavaju...Rusija,nebi trebalo da "napravi" gresku..............

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:51)
anonyRADOJKOmous [neregistrovani]

SukobSAD i Rusije

Čvor sirijskog problema leži u nastavku imperijalnih težnji SAD po modelu Afričkog proleća,što Putin to neće dozvoliti ni pod kakvim uslovima.Zamrzavanje sukoba,opet,ide na korist samo ID i SAD.Naj veću štetu ima Evropa i ostale Islamske zemlie.

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:45)
Srboljub Rusin [neregistrovani]

Gluposti...

Glupostima anglo-američke alijanse nema granica.

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:23)
anonymous [neregistrovani]

Licemerje

A gde odjednom nestade ISIL ? Sta bi sa pricom da sa teroristima nema pregovora? Zar su svi odjednom postali - opozicija??? Odjednom - humanitarna katastrofa?! E, stvarno, licemerju zapada nema kraja! Samo... Zaboravljaju na jednu "sitnicu": Rusi nikada `ne rade stvari` polovicno.

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:10)
anonymous [neregistrovani]

Evropa....

Gdeje bila evropa dok je ID osvajala teritorije Sirije ??? Tada primirje nije bilo potrebno a sad je neophodno zato sto njihovi saveznizi(ID) ocekuje tezak poraz....Evropa je desna a ID leva ruka SAD...Braco rusi samo napred.....do kraja......