Zeman: Češka platila otmičarima u Pakistanu da puste devojke

Češki predsednik Miloš Zeman potvrdio je da je ta država u martu prošle godine platila otmičarima u Pakistanu šest miliona dolara da puste dve zarobljene devojke, nakon dve godine zatočeništva.

Zeman je prvi zvaničnik koji je potvrdio da su otmičari plaćeni.

"Znate, to je ogromna dilema. Zamislite da ne platimo, a da devojke pogube. Ili da ostanu u haremu nekog od otmičara", istakao je Zeman tokom obilaska zapadne Češke.

Zeman je naveo da bez obzira na visoku sumu od 150 miliona kruna niko od zvaničnika ne želi da preuzima na sebe teret odgovornosti i rizikuje smrt čeških državljana.

"Možda, kada bi to bili neki dokazani zločinci, pa da kažemo ovde bi ih uhapsili, ostavimo ih otmičarima. Ali takvog slučaja još nije bilo", rekao je češki predsednik.

U Češkoj su ovih dana skandal i dileme u javnosti izazvala dva slučaja u kojima je ta država platila kako bi otmičari pustili otete Čehe.

Krajem prošle sedmice je u Liban umesto u SAD izručen Ali el Fajad, verovatno tajni agent libanske obaveštajne službe, koga su Česi uhapsili na zahtev američkog FBI-ja zbog trgovine oružjem i drogom.

Sud je već odobrio njegovo izručenje u SAD, ali je pušten kako bi otmičari u Libanu u zamenu za to oslobodili petoricu Čeha, među njima i jednog vojnog obaveštajca koji su oteti prošlog leta u Libanu, blizu granice sa Sirijom.

Češki nedeljnik Respekt objavio je, na osnovu svojih izvora u obaveštajnim službama da je za oslobođenje studentkinja Hane Humpalove i Antonije Hrastecke, koje su pre više od dve godine kao turisti krenule u Indiju, plaćeno otmičarima šest miliona dolara, što niko od čeških zvaničnika osim Zemana do sada nije želeo da potvrdi.

Premijer Bohuslav Sobotka obećao je istragu na koji način su tako osetljive informacije dospele do novinara, pošto eksperti sada strepe da je Češka za teroriste i otmičare postala zemlja čije građane se isplati otimati, jer im je garantovan novac za puštanje.

broj komentara 0 pošalji komentar