Lavrov: Ulazak Crne Gore u NATO veštačka odluka

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da o bezobzirnom širenju NATO-a na Istok najbolje svedoči "veštačka odluka" o ulasku Crne Gore u pakt, koja tom savezu neće dodati nikakvu bezbednost. Turska tajno sarađuje sa Islamskom državom, a moguć je i vojni scenario u Siriji, dodao je šef ruske diplomatije u intervjuu za "Moskovski komsomoljec".

Na konstataciju novinara da "su neki od najbližih spoljnopolitičkih partnera Rusije članice NATO-a" i pitanje "zašto je Rusija tako nervozno reagovala na želju Crne Gore da uđe u Alijansu", ministar Lavrov je odgovorio da Moskva "nije reagovala na želju Crne Gore" i da "ne bi rekao da je reagovala nervozno".

"Mi smo bili ubeđeni, kao i svi koji su to zamislili, da je to veštačka odluka. Nikakvu bezbednost neće povećati članicama NATO-a. Objašnjenja da to želi crnogorski narod razbijaju se o argument da, ako je to tako, zašto se onda ne održi referendum", rekao je Lavrov u drugom delu intervjua listu Moskovski komsomoljec.

Šef ruske diplomatije je istakao da Podgorica kategorički ne želi referendum.

"Zna da, najverovatnije, narod, koji je bio žrtva NATO bombardovanja pre par decenija, to nije zaboravio, i da će teško sa entuzijazmom prihvatiti ideju svog rukovodstva da se mnogo toga zaboravi ulaskom u NATO", dodao je Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, NATO manipuliše malim zemljama, govoreći im da će im biti garantovana bezbednost ukoliko uđu u taj savez.

Lavrov smatra da NATO iskorišćava "rusku pretnju" i vrši "veštačko, bezrazložno forsiranje straha", čime pokušava da osvoji geopolitički prostor sve bliže ruskim granicama.

"Stvar nije u Crnoj Gori. Stvar je u tome kako se NATO odnosi prema razvoju odnosa ne samo sa Rusijom, već u osiguranju globalne bezbednosti. NATO odgovara za svoju teritoriju i, kako je zapisano u Vašingtonskom sporazumu, obezbeđuje kolektivnu odbranu. Ali, onda neka ostanu unutar svojih granica, pa ih niko neće dirati", rekao je Lavrov.

"Tajni pregovori Turske i Islamske države"

Šef ruske diplomatije rekao je da Turska i Islamska država u tajnosti razmatraju nove načine krijumčarenja.

"Postoje indicije da rukovodstvo Islamske države održava tajne kontakte sa turskim zvaničnicima", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Turska i ID razmatraju alternativne opcije u trenutnim okolnostima, u kojima su ruski vazdušni udari ozbiljno ograničili mogućnosti tradicionalnih ruta krijumčarenja, prenosi Tas.

"Veoma smo zabrinuti zbog poruka koje konstantno dolaze, javno i preko privatnih kanala, da Turska planira ili je možda već počela da polaže pravo na delove sirijske teritorije, pod izgovorom da tamo podiže kampove u kojima bi se sakupljale sirijske izbeglice jer im nije dozvoljeno da pređu tursku granicu", rekao je Lavrov.

Turska stalno govori o formiranju bezbednosne zone na sirijskoj teritoriji, oslobođenoj od Islamske države, istakao je ruski ministar spoljnih poslova, dodajući da je, prema ruskim informacijama, Ankara to pitanje već razmatrala u NATO-u.

"To će, naravno, predstavljati kršenje svih principa međunarodnog prava i u velikoj meri dovesti do eskalacije sukoba", istakao je Lavrov.

"Moguć vojni scenario u Siriji"

Ministar Lavrov je ocenio da je, s obzirom na stavove pojedinih država, moguće i vojno rešenje sirijske krize i ukazao da Moskva primećuje da je to želja izvesnog broja zemalja u tom regionu.

"Ako pregovori propadnu, ili ako čak i ne počnu, onda će naglasak verovatno biti stavljen na rešenja koja podrazumevaju silu, kao što to neke zemlje otvoreno kažu. Njih motiviše, kako ja to shvatam, gotovo lična mržnja prema Bašaru el Asadu", rekao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji u Beču, Rusija i SAD su pokazale spremnost i predložile da se u dokumenta, a potom i u rezoluciju Saveta bezbednosti UN, unese jednostavna rečenica koja glasi "za sirijsku krizu nema vojnog rešenja", prenosi Tas.

"SAD, Rusija i evropske zemlje su se za to založile, ali su neki američki saveznici u regionu odlučno blokirali tu ideju, tako da je to (vojni scenario) sasvim moguće. Sada čujemo i najave o planovima za slanje kopnenih snaga", istakao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova ocenio je da koalicija sa SAD na čelu neće dozvoliti Turskoj, koja je njena članica, da realizuje svoje "sulude" planove o invaziji punih razmera na Siriju.

"Ne mislim da bi to ikada moglo da se dogodi. Manje provokacije, o kojima sam govorio, kao što je podizanje šatorskih kampova ili priprema za gradnju objekata 100 do 200 metara unutar sirijske teritorije, ipak ne predstavljaju upad punih razmera", zaključio je Lavrov, govoreći za Moskovski komsomoljec.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво