Читај ми!

Obama podneo predlog budžeta od rekordnih 4.100 milijardi

Predsednik SAD Barak Obama podneo je osmi i poslednji predlog budžeta za fiskalnu 2017. godinu u rekordnom iznosu od 4.100 milijardi dolara, što je skoro 200 milijardi više nego u prethodnoj godini.

Budžetom je predviđeno znatno povećanje sredstava za borbu protiv raka i globalnog zagrevanja, a za 50 odsto, na sedam i po milijardi dolara, uvećani su i fondovi namenjeni borbi protiv ekstremista, među kojima vodeće mesto ima Islamska država, preneo je AP.

U predlogu budžeta navodi se da bi prihodi od znatno uvećanih poreza u narednih deset godina državnoj kasi trebalo da donesu 2.600 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više od 1.400 milijardi, koje je Obama želeo da ugradi u budžet za fiskalnu 2016. godinu, ali za to nije dobio podršku.

Imajući to u vidu, ne čudi što su republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, novi predlog budžeta, koji treba da stupi na snagu 1. oktobra, dočekali "na nož", pa prve procene govore da su šanse da on dobije kongresnu većinu zanemarljive.

Izglede da dobije "zeleno svetlo" Obama nije previše uvećao ni time što je, na predlog svojih savetnika za nacionalnu bezbednost, predložio povećanje sredstava za unapređenje zastarelih vladinih tehnoloških sistema, odnosno za sajber bezbednost. U tu svrhu bilo bi izdvojeno 19 milijardi dolara, odnosno trećina više nego u prethodnoj godini.

Republikanski kongresmeni istakli su da Obamin predlog da se uvede akciza od 10 dolara po barelu sirove nafte, kako bi se u narednih deset godina sakupilo dodatnih 319 milijardi dolara, nema nikakvih izgleda da prođe u Kongresu.

Taj novac bi se, prema predlogu predsednika SAD, koristio za finansiranje alternativnih, "čistih" načina prevoza, čime bi se dao veliki doprinos borbi protiv globalnog zagrevanja.

Uprkos predviđenom povećanju poreza, projektuje se dodatno značajno uvećanje budžetskog deficita, koji bi u narednih deset godina iznosio čak 9.800 milijardi dolara.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво