Stoltenberg: NATO jača svoje snage, ali ne želi sukob s Rusijom

Severnoatlantska Alijansa radi na osetnom jačanju svojih odbrambenih i snaga za odvraćanje napada na istoku Evrope, ali NATO-a ne želi sa Rusijom hladni rat, već obnovu dijaloga, poručuje šef Alijanse Jens Stoltenberg.

Prvi čovek NATO pakta rekao je uoči sutrašnjeg zasedanja ministara odbrane Alijanse u Briselu da "što je NATO snažniji, predvidiviji to i može da pokrene politički dijalog s Rusijom".

Stoltenberg je potvrdio da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao o mogućnosti da se ponovo sastane Savet za saradnju NATO-Rusija i podvukao da "NATO drži otvorenim kanal za politički dijalog s Rusijom".

"Razgovaramo s Rusijom u različitim formatima i ravnima, jer smo uvereni da je nužno da se ima uvid u zbivanja, da se bude predvidiv", rekao je Stoltenberg.

Rekao je da NATO ne traži sukob s Rusijom, niti novi hladni rat, već da se to izbegne.

"Zato je ono što mi sad činimo srazmerno i odbrambeno i otud i dalje nastojimo da uspostavimo konstruktivnije odnose, utemeljene na većoj saradnji odnose sa Rusijom", podvukao je generalni sekretar NATO-a.

Objasnio je da jačanje NATO vojnih snaga duž granica "upravo pojačava potrebu da se opasnosti smanje i doprinosi transparentnosti i predvidivosti, kako bi se izbegli incidenti poput obaranja ruskog aviona, koji je narušio turski vazdušni prostor".

NATO na istoku Evrope, naveo je Stoltenberg, želi da uspostavi takve kopnene, pomorske i vazdušne snage za brzo uzvraćanje koje će biti u stanju da odgovore i koje takođe imaju "moć odvraćanja" vojnog napada.

Prema njegovim rečima, to se čini imajući u vidu "ispoljenu rusku odlučnost", osetno jačanje ruskih oružanih snaga, ruske manevre i to da je "Rusija pokazala da ne okleva ni u korišćenju oružanih snaga da zastraši susede i menja granice u Evropi, kao što je viđeno u Ukrajini i Gruziji".

Stoltenberg je istakao da je odluka SAD da četvorostruko povećaju budžetska izdvajanja za jačanje američkog vojnog prisustva na istoku Evrope "od velike važnosti jer potvrđuje snažnu vodeću ulogu SAD u Evropi".

Čelnik Atlantskog saveza je naveo da će NATO razmotriti zahtev SAD da iznad oblasti oko Sirije patrolira moćni avion za vazdušna osmatranja "avaks".

Stoltenberg je ponovo kritikovao Rusiju zbog vojnih udara u Siriji, uz ocenu da to podriva napore za dijalog o političkom rešenju u toj zemlji.

Zatražio je da se obustave sukobi i ruski vazdušni udari i da sve strane rade na postizanju političkog rešenja za sirijsku krizu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 09. feb 2016, 17:54)
anonymous [neregistrovani]

Cudno?

A zasto "NATO" jaca svoje snage ako nece nikakve konfliklte sa Rusijom? "NATO" nikada nije napadan ni od jedne zemlje u svetu, a obrnuto ima poduzi spisak!

(utorak, 09. feb 2016, 16:58)
anonymous [neregistrovani]

Nato

sila nece ratovati sa Rusijom naravno ,oni ce da produze sankcije,cena nafte ce jos pasti i Rusija za god,dan na kolena ,ko je lud da ratuje.

(utorak, 09. feb 2016, 16:53)
anonymous [neregistrovani]

nato

prpa, brale sad traze da budu prijatelji jer znaju da ce ih rusi pojesti za dorucak. zivela rusija ziveo putin.