Šef obaveštajaca SAD: Pretnja ID i dalje raste

Islamska država je sve sposobnija za upravljanje i podsticanje napada na širok raspon meta u čitavom svetu, poručuje direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper.

Pretnja koju predstavlja takozvana Islamska država i dalje raste, uprkos vojnoj akciji protiv džihadista u samom srcu teritorije koju oni kontrolišu, rekao je Džejms Klaper.

Klaper je u godišnjem izveštaju američkom Kongresu o najvećim pretnjama po SAD istakao da je ID "sve sposobnija za upravljanje i podsticanje napada na širok raspon meta u čitavom svetu", prenela je agencija AP.

Dodao je i da islamističko nasilje predstavlja sve veću pretnju po Sjedinjene Američke Države i da su najopasniji domaći ekstremisti iz redova sunitskih muslimana.

Ti "domaći nasilni ekstremisti" bi mogli da nađu inspiraciju u prošlogodišnjem napadu na vojnu bazu u Čatanugi, u saveznoj državi Tenesi, kao i napadu na centar za socijalni rad u San Bernardinu u Kaliforniji.

Na domaće ekstremiste će uticaj imati i "visoko sofisticirani mediji" Islamske države, kao i "pojedinci u SAD i inostranstvu koji primaju direktna naređenja i konkretne upute od članova ili lidera ID", istakao je Klaper.

Koalicija na čelu sa SAD pomaže lokalnim snagama u Iraku i Siriji da se bore protiv džihadista, gađajući iz vazduha njihove vođe i naftna postrojenja.

Klaper je, međutim, upozorio da pretnja koju predstavlja ID raste kako se ta grupa širi na Libiju i gradi globalnu mrežu terorističkih ćelija, pristalica i naoružanih grupa koje im izražavaju lojalnost.

"ID je postala nadmoćna teroristička pretnja zahvaljujući svom samoproglašenom kalifatu u Siriji i Iraku, svojim ograncima u drugim zemljama i svojom sve većom sposobnošću da upravlja i inspiriše napade na široki spektar meta u čitavom svetu", istakao je šef američkih obaveštajaca.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво