HRV: Rusija i Asad koriste kasetne bombe

U zajedničkoj vojnoj operaciji Rusije i snaga sirijskog režima u Siriji, u najmanje 14 napada od 26. januara do danas korišćene su zabranjene kasetne bombe, saopštio je američka navladina organizacija "Hjuman rajts voč".

U saopštenju te organizacije za zaštitu ljudskih prava se navodi da je u tim napadima poginulo najmanje 37 civila, uključujući šest žena i devetoro dece, a povređeno je više desetina ljudi.

Međunarodna grupa za pomoć Siriji, koju čini 17 zemalja i tri međunarodne organizacije, a koja je zakazala sastanak za 11. februara, trebalo bi da za svoj prioritet odredi zaštitu civila i okončanje nasumičnih napada, uključujući one kasetnom municijom, ističe HRV.

"Svako eventualno rešenje sirijske krize moraće da uključi i problem nasumičnih napada", izjavio je direktor HRV za Bliski istok Nadim Huri.

Dodao je da bi dobar početak moglo da predstavlja obećanje Rusije i Sirije da više neće koristiti kasetne bombe.

Stvarni broj napada kasetnom municijom u Siriji od 26. januara je verovatno veći od istraženih 14 slučajeva, tvrdi "Hjuman rajts voč", navodeći da je prijavljeno još najmanje osam slučajeva, ali ta organizacija nije uspela da stupi u kontakt sa svedocima tih napada.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 09. feb 2016, 19:26)
anonymous [neregistrovani]

Verujem da nije istina

Uostalom i SAD je koristila kasetne bombe u Srbiji tako da treba da bude optuzena za takvo delovanje koje nije po konvenciji.

(utorak, 09. feb 2016, 07:52)
anonymous [neregistrovani]

Istina

A secate li se kakve su bombe bacane na Srbiju 1999. Kasetne su bacane na pijaci u Nisu gde je najveca guzva. Samo da se ne zaboravi. Dusan

(utorak, 09. feb 2016, 07:38)
anonymous [neregistrovani]

za to nije dozvoljeno

Nato je koristio to kad je bombardovao Srbiju, zar to onda nije dozvoljeno.

(utorak, 09. feb 2016, 07:32)
Шумадинац [neregistrovani]

Лицемерје

У принципу сам против рата као начина решавања проблема а поготову против коришћења тако нехуманог оружја какве су касетне бомбе. Надам се и верујем да је ова вест пропаганда оних који су бацали ове бомбе по Нишу и Алексинцу а, по обичају, другима приписују своја злодела.

(utorak, 09. feb 2016, 07:28)
anonymous [neregistrovani]

Pravda

Da li su se ove nevladine organizacije oglasile i '99.?

(utorak, 09. feb 2016, 07:05)
Darko [neregistrovani]

HRV

A gdje je bila optužba HRV protiv SAD i NATO kada su kasetnim bombama gađali Srbiju 1999. godine!?

(utorak, 09. feb 2016, 06:36)
anonymous [neregistrovani]

Hjuman Rajts Voc

Gdje ste bili 1999.kada je USA sa drugim lesinarima bombardovala Srbiju,bjednici prodani.

(utorak, 09. feb 2016, 01:30)
d.borko [neregistrovani]

h.r.v.

Gdje je bio H.R.V. kada je NATO bacao kasetne bombe po civilima na niskoj trznici .? HIPOKRATI.

(utorak, 09. feb 2016, 01:25)
anonymous [neregistrovani]

Ko se nasao da soli pamet

oni koji su kasetnim bombama harali po srbiji i crnoj gori 99-te, oni koji su bacali bombe s aosiromasenim uranijumom. Ne znaju jadni vise sta da nakaleme Rusiji i Asadu, alavost za naftom ne vidi zrtve koje padaju. Americi nije bitan ni jedan narod vec novac i interes, jadnici!

(utorak, 09. feb 2016, 00:27)
anonymous [neregistrovani]

Kasetne bombe

Da li znaju ameri i natovci za njih. Sada su zabranjene a kada su nas bombardovali nisu bile zabranjene. Ti agresori kroje nekakvu demokratiju da bi radili sta hoce a da bi druge osudjivali. Verujem da ce se njima K B obiti o glavu jednoga dana, jer kako su posejali tako bi trebalo da im se vrati.