Читај ми!

Za otete studentkinje Češka platila šest miliona dolara

Kako bi obezbedila oslobađanje dve žene koje su bile otete u Pakistanu, češka vlada je prošle godine isplatila otkup op šest miliona dolara, piše češki nedeljnik "Respekt". Zvanične potvrde nema, ali izvor ovog lista tvrdi da niko nije želeo da rizikuje život dve mlade devojke.

U martu 2013. godine u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Balučistan, u blizini granice sa Avganistanom i Iranom, bile su otete dve Čehinje, studentkinje psihologije - Hana Humpalova i Antonija Hrastecka, koje su tada imale 24 godine.

Ubrzo pošto su bile otete, objavljen je video-snimak u kojem su pozvale na oslobađanje pakistanske naučnice Afije Sidikvi, koja je u SAD završila u zatvoru pod optužbom da ima veze sa teroristima.

Posle dve godine provedene u zatočeništvu, češki premijer Bohuslav Sobotka je objavio da su devojke oslobođene i da su se vratile u Prag 28. marta 2015. godine.

Nedeljnik Respekt, u izdanju od ponedeljka, navodi da je pregovore sa otmičarima o isplati otkupa vodio češki državni savet za bezbednost.

"Pregovori nisu bili laki, ali na kraju, niko od nas nije želeo da preuzme odgovornost za smrt dve mlade devojke", citira nedeljnik neimenovanog učesnika pregovora.

Taj izvor je naveo da je odluka o isplati otkupa doneta jednoglasno.

Portparol češke vlade Martin Ajrej je za AFP rekao da ne želi da komentariše pisanje nedeljnika.

Respekt je ovo objavio nekoliko dana pošto su oslobođena petorica Čeha, koji su bili kidnapovani u Libanu u julu prošle godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво