Читај ми!

Svet jednoglasan u osudi Pjongjanga

Moskva apeluje na vođstvo Severne Koreje da razmisli da li je politika suprotstavljanja međunarodnoj zajednici u interesu te zemlje. Ban Kimun pozvao Severnu Koreju da prestane s provokativnim akcijama. Osude stižu i iz Evropske unije, SAD, Rusije, Južne Koreje, Kine i Japana.

Svet se ujedinio u osudi Severne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je Severnu Koreju da prestane s provokativnim akcijama. Izrazio je duboko žaljenje zbog ispaljivanja rakete dugog dometa, i naglasio da takva odluka Pjongjanga ozbiljno krši rezolucije UN.

"Severna Koreja je koristila tehnologije balističkih raketa, što predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti i to uprkos zajedničkom apelu svetske javnosti protiv takve inicijative", naglasio je generalni sekretar UN.

Šef NATO Jens Stoltenberg osudio je potez Pjongjanga kao drastično kršenje pet rezolucija UN. Stoltengerg zahteva od Severne Koreje da poštuje međunarodne zakone.

"Lansiranje predstavlja direktno kršenje pet rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima se od Severne Koreje traži da suspenduje sve aktivnosti vezane za njen program balističkih raketa, da ponovo sledi svoje ranije preuzete obaveze iz moratorijuma na lansiranje raketa i da ne vrši dalja nuklearna testiranja ili probe balističke raketne tehnologije", navodi se u saopštenju Stoltenberga, prenosi AFP.

Evropska unija je najnoviji potez Severne Koreje ocenila kao "još jedno otvoreno i teško kršenje" obaveza te zemlje i pozvala Pjongjang da uđe u dijalog sa međunarodnom zajednicom, prenosi AFP.

"Ove akcije predstavljaju direktnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti u regionu i šire i dodatno pogoršavaju tenzije na Korejskom poluostrvu na štetu svih", saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

I nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer oštro je osudio lansiranje dugometne rakete Severne Koreje i ocenio taj potez kao "neodgovornu provokaciju", navodi Rojters.

"Ta zemlja je još jednom ignorisala upozorenja međunarodne zajednice", saopštio je Štajnmajer, dodaši da je time regionalna bezbednost ponovo ugrožena.

Štajnmajer je ocenio da je hitan sastanak SB UN važan signal i pozvao sve partnere da podrže čvrste korake.

Rusija je oštro osudila potez zvaničnog Pjongjanga.

"Očito je da takvi potezi rezultuju ozbiljnim pogoršanjem situacije na Korejskom poluostrvu i čitavoj severoistočnoj Aziji, kao i da veoma ugrožavaju bezbednost zemalja u regionu, a pre svega same Severne Koreje", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenela je agencija AFP.

Rusija, koja je, kako navodi francuska agencija, jedna od retkih zemalja koja podržava Severnu Koreju i sa kojom deli granicu, saopštila je da je Pjongjang još jednom iskazao "drzak prezir prema normama međunarodnog prava". "Snažno apelujemo na vođstvo Severne Koreje da razmisli da li je politika suprotstavljanja međunarodnoj zajednici u interesu te zemlje", istaklo je rusko Ministarstvo.

Francuska vlada je danas takođe osudila potez Severne Koreje kao "bezumnu provokaciju" i pozvala na "brzi i oštri" odgovor Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Francuska najodlučnije osuđuje novo flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti od strane Severne Koreje", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Prethodno je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju "značajnih mera" kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o severnokorejskom korišćenju balističke tehnologije.

Takođe je potvrdio odlučnu posvećenost odbrani američkih saveznika Japana i Južne Koreje i lansiranje nazvao pokušajem destabilizacije i neprihvatljivim izazovom po mir i bezbednost.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je lansiranje nazvala neoprostivim činom provokacije, a šef diplomatije te zemlje Jun Bjung-se je izjavio da će Seul u saradnji sa SAD, Japanom i Australijom raditi na pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje.

I Vlada Južne Koreje oštro je osudila severnokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, ocenivši da je to "ponovljena ekstremna provokacija radi održavanja sistema Severne Koreje ignorišući mir koji međunarodna zajednica očekuje i zanemarivši život naroda Severne Koreje".

"Jedini način da Severna Koreja odustane od nuklearnog razvoja je uvođenje efikasnih i jakih sankcija kao rezolucije Saveta bezbednosti UN uz saradnju međunarode zajednice, kako bi Severna Koreja sama odlučila da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja", navodi se u saopštenju Vlade Južne Koreje koje je prenela ambasada te zemlje u Beogradu.

Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje "potpuno neprihvatljivo", posebno pošto je Severna Koreja prošlog meseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavni saveznik Severne Koreje, iako se ne slaže sa nuklearnim programom koji sprovodi Pjongjang, podsetio je Rojters.

"Kina izražava žaljenje što je Severna Koreja, uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, insistirala na upotrebi balističke tehnologije da bi izvršila lansiranje", istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво