Читај ми!

Severna Koreja lansirala raketu, sazvan hitan sastanak Saveta bezbednosti

Sa severoistoka Korejskog poluostrva u 9.31 po lokalnom vremenu ispaljena je balistička raketa velikog dometa koja je preletela Žuto i Istočno kinesko more, prošla kroz japanski vazdušni prostor na krajnjem jugu te zemlje i pala u Tihi okean u blizini Filipina.

Reč je o najnovijoj probi severnokorejske raketne tehnologije, koja je po tvrđenju Pjongjanga usmerena na razvoj raketa nosača satelita, ali se u drugim zemljama istočne Azije, poput Južne Koreje i Japana, doživljava kao praktični test balističkih projektila vojne namene.

Severnokorejski projektil su pratili američki sateliti i vojni brodovi, južnokorejska i japanska plovila i zemaljski radari koji su zabeležili odvajanje i pad segmenata rakete Žutom moru, Istočnokineskom moru i Tihom okeanu, 2.000 kilometara južno od Japana u blizini Filipina.

Novinari japanske nacionalne televizije NHK su iz sobe hotela u kineskoj provinciji Lianoning u blizini severnokorejske granice sa razdaljine od oko 50 kilometara od uspeli da snime svetleći objekat koji se unutar teritorije Demokratske Republike Koreje uzdiže u nebo.

Smatra se da je reč o unapređenoj verziji rakete "tepodong 2" dometa preko 10.000 kilometara, koji može da dohvati SAD. Analitičari u istočnoj Aziji ističu da je lansirna rampa visine 50 metara u bazi Tongčang u Severnoj Koreji nedavno prepravljena i sada dostiže visinu od 67 metara, što može značiti da je reč o većem i težem projektilu.

Sada će uslediti analize u vezi sa tim da li je testirani projektil napustio atmosferu i potom ponovu u nju uronio i u kojoj meri je raketa ispratila unapred najavljenu rutu kretanja.

Ovo je bitno stoga što, da bi nuklearno oružje koje razvila izolovana Demokratska Narodna Republika Koreja bilo upotrebljivo u realnim uslovima, dovoljno precizno i opasno i po zemlje koje su dalje od njenih granica, ono mora da bude ne samo smanjeno toliko da može biti postavljeno na rakete, već ti projektili moraju biti sposobnida nakon što dosegnu vrh putanje u svemiru potom ponovno uđu u Zemljinu atmosferu pod tačnim uglom i da se precizno drže zadate duge putanje.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti

Južnokorejska predsednica Park Geun-hje odmah po dobijanju informacije o lansiranju severnokorejske rakete je sazvala hitni sastanak Saveta za odbranu sastavljenog od vojnih stručnjaka i diplomata koji razmatra i mogućnost pooštravanja sankcija prema severnom susedu, a južnokorejski ambasador u Ujedinjenim Nacijama zatražio je sastanak Saveta bezbednosti, javjaju mediji u istočnoj Aziji.

I u prestonici Japana Tokiju održan je vanredni sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost, a u prvoj javnoj reakciji na lansiranje, japanska vlada osudila je svernokorejsku probu kao kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija koja Severnoj Koreji zabranjuje vršenje balističkih proba.

U Japanu je prekinut redovni televizijski program da bi se javnost obavestila i upozorila da je severnokorejska raketa lansirana i da leti ka južnom delu Japana.

Mediji u toj dalekoistočnoj zemlji, pored zabrinutosti za bezbednosnu situaciju u regionu, ističu nekoliko novih presedana vezanih za lansiranje. Prema njima, vlasti u Pjongjangu po prvi put nisu u domaćim medijima najavile lansiranja, već su samo upozorile strane zvaničnike i međunarodne organizacije. Severnokorejska armija, takođe, po prvi put je i pokušala da prikrije pripreme za lansiranje od špijunskih satelita, a i sama proba po prvi put je izvršena pre najavljenog intervala.

Severna Koreja je nedavno, šestog januara, održala četvrtu nuklearnu probu, pa se smatra da ta zemlja sve bliža ostvarenju strateškog cilja da proizvede nuklearne bombe i interkontinentalne balističke projektile kojima može da ugrozi ne samo svoje susede, američke saveznike Južnu Koreju i Japan, već i samo tle SAD.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво