Gardijan: Asanž treba da odgovora zbog optužbi za silovanje

Džulijan Asanž treba da odgovora zbog optužbi za silovanje, piše britanski Gardijan, koji pod znak pitanja stavlja legitimitet UN, pošto je jedan odbor svetske organizacije pozvao da se okonča "arbitrarno pritvaranje" osnivača Vikiliksa.

Kako piše Gardijan, Asanž sve više liči na nekog ko neće odgovarati zbog optužbi za silovanje.

Radna grupa UN saopštila je da Velika Britanija i Švedska osnivača Vikiliksa drže u "arbitrarnom pritvoru" u ambasadi Ekvadora u Londonu od decembra 2010. godine, da on treba da bude oslobođen, kao i da ima pravo na odštetu.

Asanž je potom tražio od Velike Britanije i Švedske da ga puste da izađe iz ambasade Ekvadora u Londonu.

"Mi ne znamo da li je Asanž silovatelj, ali zašto se odbija da se to sazna? Mnogi smatraju da je njegov posao oko Vikiliksa iznad zakona, pa da je nemoguće da je počinio seksualno nasilje", navodi britanski dnevnik.

Komentator Gardijana dodaje da britanska javnost i međunarodne zajedice uvek štite "privilegovane osobe" koje su optužene za seksualno nasilje.

O slučaju Džulijana Asanža piše i Dejli telegraf, koji ocenjuje da su UN ispale smešne zbog svog stava da osnivaču Vikiliksa treba platiti odštetu.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji.

Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Osnivač Vikiliksa veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava sa optužbama zbog objavljivanja hiljade tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 06. feb 2016, 21:07)
anonymous [neregistrovani]

UN su projektovane da stite interese samo velikih sila...

... tako da u ovom slucaju nisu od pomoci. Ne verujem da je neka od velikih sila spremna da primeni sankcije ili vojnu intervenciju protiv Velike Britanje zbog nepostovanja konvencija koje je i sama smisljala. Ovi odbori uspesno funkcionisu samo u slucaju da treba da se opravda upotreba vojne ili ekonomske sile, koje u konkretnom slucaju nema. Tako da Asanz ostaje do daljnjeg u pritvoru.

(subota, 06. feb 2016, 18:05)
anonymous [neregistrovani]

Platiti odštetu nego šta

Lako je namestiti takvu igru, platite vi gospodo izgubili ste partiju, ko vam je kriv. A njemu teško da koje pare mogu da nadomeste vreme provedeo u toj ambasadi.

(subota, 06. feb 2016, 15:22)
anonymous [neregistrovani]

za optuzbu odgovara..

Onaj ko je optuzbu izrekao.
Optuzba je njegovo krivicno djelo.