Gardijan: Asanž treba da odgovora zbog optužbi za silovanje

Džulijan Asanž treba da odgovora zbog optužbi za silovanje, piše britanski Gardijan, koji pod znak pitanja stavlja legitimitet UN, pošto je jedan odbor svetske organizacije pozvao da se okonča "arbitrarno pritvaranje" osnivača Vikiliksa.

Kako piše Gardijan, Asanž sve više liči na nekog ko neće odgovarati zbog optužbi za silovanje.

Radna grupa UN saopštila je da Velika Britanija i Švedska osnivača Vikiliksa drže u "arbitrarnom pritvoru" u ambasadi Ekvadora u Londonu od decembra 2010. godine, da on treba da bude oslobođen, kao i da ima pravo na odštetu.

Asanž je potom tražio od Velike Britanije i Švedske da ga puste da izađe iz ambasade Ekvadora u Londonu.

"Mi ne znamo da li je Asanž silovatelj, ali zašto se odbija da se to sazna? Mnogi smatraju da je njegov posao oko Vikiliksa iznad zakona, pa da je nemoguće da je počinio seksualno nasilje", navodi britanski dnevnik.

Komentator Gardijana dodaje da britanska javnost i međunarodne zajedice uvek štite "privilegovane osobe" koje su optužene za seksualno nasilje.

O slučaju Džulijana Asanža piše i Dejli telegraf, koji ocenjuje da su UN ispale smešne zbog svog stava da osnivaču Vikiliksa treba platiti odštetu.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji.

Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Osnivač Vikiliksa veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava sa optužbama zbog objavljivanja hiljade tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво