Bi-Bi-Si: UN traže oslobađanje Džulijana Asanža

UN će zatražiti oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, nakon što je panel UN na raspravi o njegovom pritvoru doneo odluku u njegovu korist, javio je Bi-Bi-Si. Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz Ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

Ujedinjene nacije će odluku o osnivaču Vikiliksa objaviti sutra. Džulijan Asanž, koji je više od tri godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavio je prethodno da će se sutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren. 

"Ako UN sutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi, jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla", naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž je istakao da, međutim, ako bude drugačija odluka, očekuje da mu se odmah vrati pasoš i "obustave pokušaji hapšenja".

Asanž je podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donete septembra 2014. godine. Asanž je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je da će osnivač Vikiliksa biti uhapšen ukoliko izađe iz Ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća i da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu, preneo je Rojters

Britanska policija je ranije saopštila da će uhapsiti Asanža ako bude napustio Ambasadu Ekvadora u Londonu.

Policija se oglasila nakon što je Asanž, koji je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi, izjavio je da će se sutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

S druge strane, policija odgovora da je "nalog za hapšenje i dalje važeći".

"Ako napusti ambasadu, učinićemo sve da ga uhapsimo", kazao je portparol britanske policije, preneo je Rojters.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 04. feb 2016, 15:01)
anonymous [neregistrovani]

savremenost

Asanz je heroj naseg doba.

(četvrtak, 04. feb 2016, 14:51)
anonymous [neregistrovani]

e pa sad vidite koliko postuju zakon....

oni nepostuju zakon....

(četvrtak, 04. feb 2016, 11:06)
anonymous [neregistrovani]

Bar

Da je na zapadu bar koja hiljada takvih svet bi zivnuo.Ovako deluje uzaludmo,gluvom saputati a coravom namigivati.