Tusk objavio ustupke Britaniji, Kameron pozdravio napredak

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predstavio je javnosti ključne predloge reformi koje bi trebalo da obezbede ostanak Britanije u Evropskoj uniji, uključujući opciju da ta zemlja na četiri godine ukine isplatu socijalne pomoći migrantima, kao i zaštitne mere za države koje nisu članice evrozone.

"Biti ili ne biti zajedno, pitanje je sad... Ovo je moj predlog za novi sporazum koji će zadržati Britaniju u EU", napisao je Donald Tusk na Tviteru, nakon što je objavio predloge, prenela je agencija AFP.

"Moje je mišljenje da ti predlozi značajno ispunjavaju želje premijera Kamerona. Linija koja nije pređena jesu principi na kojima se zasniva Evropska unija", istakao je Tusk.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji želi da bude postignut dogovor između zvaničnog Londona i Brisela kako bi već u junu mogao da održi planirani referendum o članstvu Britanije u EU, izjavio je da Tuskovi predlozi "pokazuju stvarni napredak", ali da "ima još posla".

U Tuskovom nacrtu predloga se navodi da članice EU imaju mogućnost da obustave isplatu socijalne pomoći radnicima iz drugih članica bloka, u slučaju kad "postoji vanredna situacija u meri koja ugrožava ključne aspekte socijalnog sistema te zemlje".

Tusk je takođe predložio mehanizam putem kojeg devet članica Unije koje ne koriste evro kao valutu mogu da izraze zabrinutost i da dobiju "neophodna razuveravanja" u vezi sa odlukama koje donese evrozona.

On je, međutim, istakao da taj mehanizam "ne može da posluži za stavljanje veta niti odlaganje hitnih odluka" i dodao da o uslovima za pokretanje tog mehanizma treba da se razgovara pre samita EU 18. i 19. februara, kad bi trebalo da bude postignut konačan dogovor između EU i Britanije.

Stručnjaci iz članica EU bi u petak trebalo da održe prvi zajednički sastanak na kojem će razgovarati o predlozima, u nadi da će otvoriti put da do samita bude postignut konačan dogovor.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 02. feb 2016, 15:14)
anonymous [neregistrovani]

Skandalozno

To se zove Britanska Unija, ne Evropska. Evropa da nastavi još više da radi samo za Britance. Ovo ako se sad ne raspadne, nema više nade ni za koga (osim Britanaca). I koja ideja, da se daju ustupci nekome ko ne sme sebi da dozvoli izlazak iz EU. Ali taj diktira uslove? Pa toga nema ni u obdaništu.