Tusk objavio ustupke Britaniji, Kameron pozdravio napredak

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predstavio je javnosti ključne predloge reformi koje bi trebalo da obezbede ostanak Britanije u Evropskoj uniji, uključujući opciju da ta zemlja na četiri godine ukine isplatu socijalne pomoći migrantima, kao i zaštitne mere za države koje nisu članice evrozone.

"Biti ili ne biti zajedno, pitanje je sad... Ovo je moj predlog za novi sporazum koji će zadržati Britaniju u EU", napisao je Donald Tusk na Tviteru, nakon što je objavio predloge, prenela je agencija AFP.

"Moje je mišljenje da ti predlozi značajno ispunjavaju želje premijera Kamerona. Linija koja nije pređena jesu principi na kojima se zasniva Evropska unija", istakao je Tusk.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji želi da bude postignut dogovor između zvaničnog Londona i Brisela kako bi već u junu mogao da održi planirani referendum o članstvu Britanije u EU, izjavio je da Tuskovi predlozi "pokazuju stvarni napredak", ali da "ima još posla".

U Tuskovom nacrtu predloga se navodi da članice EU imaju mogućnost da obustave isplatu socijalne pomoći radnicima iz drugih članica bloka, u slučaju kad "postoji vanredna situacija u meri koja ugrožava ključne aspekte socijalnog sistema te zemlje".

Tusk je takođe predložio mehanizam putem kojeg devet članica Unije koje ne koriste evro kao valutu mogu da izraze zabrinutost i da dobiju "neophodna razuveravanja" u vezi sa odlukama koje donese evrozona.

On je, međutim, istakao da taj mehanizam "ne može da posluži za stavljanje veta niti odlaganje hitnih odluka" i dodao da o uslovima za pokretanje tog mehanizma treba da se razgovara pre samita EU 18. i 19. februara, kad bi trebalo da bude postignut konačan dogovor između EU i Britanije.

Stručnjaci iz članica EU bi u petak trebalo da održe prvi zajednički sastanak na kojem će razgovarati o predlozima, u nadi da će otvoriti put da do samita bude postignut konačan dogovor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво