Hamond: Putin podriva napore za okončanje sukoba u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin podriva međunarodne napore za okončanje rata u Siriji tako što bombarduje protivnike Islamske države u pokušaju da ojača poziciju Bašara Asada, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Hamond je kritikovao Putina što je neiskreno podržavao politički proces za okončanje građanskog rata, dok je istovremeno bombardovao protivnike Asada za koje se Zapad nada da bi mogli da imaju značajnu ulogu u Siriji posle odlaska sirijskog predsednika s vlasti.

U intervjuu Rojtersu, Hamond je rekao da ima osećaj da "sve što radimo Rusi podrivaju".

"Rusi kažu hajde da razgovaramo i onda razgovaraju, razgovaraju i razgovaraju. Problem s Rusima je što, dok razgovaraju, oni bombarduju i podržavaju Asada", kazao je Hamond, koji je intervjuu dao u izbegličkom kampu Zatari u Jordanu, na oko 10 kilometara južno od granice sa Sirijom.

Rusija navodi da su na meti napada njenih vazduhoplovnih snaga ekstremisti u Siriji, a ne samo Islamska država, a ruski zvaničnici ističu da se Zapad igra sa vatrom pokušavajući da svrgne Asada, navela je britanska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su protekle nedelje njene vazduhoplovne snage izvele 468 udara u Siriji i da je pogođeno više od 1.300 meta terorista.

Pobunjenici i stanovnici, međutim, tvrde da u tim napadima ginu civili.

Hamond smatra da je zbog ruske intervencije došlo do nazadovanja u međunarodnim naporima da se pronađe političko rešenje za krizu.
Posledica te intervencije je jačanje Islamske države, istakao je Hamond.

"Rusi kažu da žele da unište Islamsku državu, ali oni je ne bombarduju, već bombarduju umerenu opoziciju", kazao je Hamond.

Prema njegovim rečima, teško je raspoznati da li se podrška Kremlja Asadu menja, jer je Putina "teško pročitati".

"Ono što sam naučio gledajući Putina, nekada kao ministar odbrane i sada kao šef diplomatije, jeste da je nebitno koliko gledate jer ništa ne možete da vidite - potpuno neobjašnjivo", rekao je Hamond.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 02. feb 2016, 11:40)
anonymous [neregistrovani]

Smeta Putin u Siriji

U Iraku Putin nije smetao pa sta ste napravili, baze za obuku ID.

(utorak, 02. feb 2016, 10:19)
anonymous [neregistrovani]

....

Tvrdim da gospodin Hamond ni sam ne veruje u ovu mudrost koju je izrekao.Pa ko ce onda normalan da u nju poveruje?Kako kaze rimski Papa, hvala Boze sto si izmislio internet, pa ne moramo vise da slusamo i verujemo u dezinformacije, nego sve proverimo iz pet izvora, pa donesemo zakljucke.Dakle, gospodine Hamond, pucanj u prazno.Realna situacija na terenu je da se oslobadja grad za gradom, selo za selom uz minimalne gubitke u ljudstvu sirijske vojske, da su recimo juce IDilovci javno zaklali vecu grupu svojih dezertera, da se glavne snage ID prebacuju u Libiju pod pokroviteljstvom nekih zapadnih zemalja i Turske i da ce u Siriji, a zahvaljujuci tome, i u Iraku zavladati kakav-takav mir, uz povremene teroristicke napade.Recimo, prekljuce je u Holmsu bio teroristicki napad u kome je ubijeno preko 90 civila - nijedna zapadna medijska kuca nije ni rec rekla o tome, pa cak nijedna u Srbiji.

(utorak, 02. feb 2016, 10:06)
anonymous [neregistrovani]

Naučili od Britanaca

Руси кажу хајде да разговарамо и онда разговарају, разговарају и разговарају. Проблем с Русима је што, док разговарају, они бомбардују и подржавају Асада

Pa tako ste vi uništavali države redom, SFRJ, Srbiju, Afganistan, Libiju, Irak i sada Siriju. Kad vaši gube na terenu sazivali ste neke mirovne konferencije i pregovore o prekidu vatre samo da bi se vaši teroristi na terenu pregrupisali i ponovo napali regularne snage koje se protiv njih bore. Mir vam nikada nije ni bio u interesu. Sada ste konačno pročitani i primenjuju se iste metode protiv vaših terorista. Može da se pregovara ali rat protiv terorizma se ne prekida ovoga puta dok traju pregovori. Što budu pregovori duže trajali to će uslovi i ishod po vas i vaše pulene biti gori...kasno su shvatili, gotovo je!

(utorak, 02. feb 2016, 10:01)
anonymous [neregistrovani]

Promena vlasti

Vlast se menja na izborima a ne na ulici oružjem. Međutim obzirom da Britanija upravo podržava promene vlasti oružjem, setimo se Ukrajine, Sirije itd. onda pretpostavljam da Hamond podržava promenu vlasti oružjem i u svojoj Britaniji. Vreme je onda da takvu promenu vlasti podrži i u svojoj Britaniji zar ne!?

(utorak, 02. feb 2016, 09:58)
anonymous [neregistrovani]

Čuj Britance

Sada kad su njihovi puleni ISIS pred porazom i uništenjem sada im odjednom rat ne valja, a rat su sami Britanci započeli u Siriji, Iraku, Avganistanu, Libiji ... zajedno sa njihovom braćom Amerikancima.

(utorak, 02. feb 2016, 09:19)
West-Ist [neregistrovani]

Sustina

E pa gospodine, nema umjerenih sa puskama u rukama. Svako ko oruzjem zeli da menja vlast u svojoj drzavi je terorista, prava opozicija izlazi na izbore i menja vlast, ako ima vecinu.Svi koje placa i naoruzavaneka treca strana su teroristi, i nema drugog imena za njih.

(utorak, 02. feb 2016, 09:14)
anonymous [neregistrovani]

I pored

"Islamske drzave" njima je samo Asad u glavi,Rusi peglaju teroriste za razliku od nekih koji se bore protiv terorizma samo preko televizije.

(utorak, 02. feb 2016, 08:54)
Илија [neregistrovani]

Све се враћа све се плаћа!

Управо сте ви и ваши западни коалицијски партнери створили грађански рат у Сирији, и шире ради пљачке. Уз помоћ терориста и ваших екстремиста изазвали сте избегличке таласе. Екстремисти или терористи је једно те исто. Русија уништава све оне који оружјем стварају терор у Сирији и боре се против регуларне Сиријске војске и регуларно демократски изабране власти.
Ако вам се то не свиђа онда пружате шансу путем вашег примера да и друге државе регуларно подржавају и наоружавају екстремисте у вашој земљи против ваших институција, ваше регуларне полиције и војске. Ако вам се такав сценарио свиђа продужите и даље да правите и подржавате терор у свету.

(utorak, 02. feb 2016, 08:53)
rade [neregistrovani]

Upravo tako

Dobro ste rekli :небитно колико гледате јер ништа не можете да видите - потпуно необјашњиво", рекао је Хамонд.
Jedno veliko priznanje kakav je ustvari veliki Putin.
Niko ga nemoze procitati.

(utorak, 02. feb 2016, 08:49)
Dile [neregistrovani]

...

Oni mogu držati samo lekcije onima koji nisu do sada shvatili kakvi su to oni mirotvorci, jer gde su god došli, posejali su ono najgore.Razbiše Libiju, Irak,a u njih odvedoše najgore što svet do sada viđe.