SZO: Globalna vanredna situacija zbog virusa zika

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa zika, koji prenose komarci.

SZO je saopštila da virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, SZO je virus zika stavila u istu kategoriju, kada je u pitanju međunarodna zabrinutost, kao i ebolu.

Ovo je saopšteno posle kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije – stručnjaka u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune "ekstremno visok", iako nema dokaza da je virus zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

SZO procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

Poslednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podseća američka agencija.

SZO je prošle nedelje upozorila da se virus zika "eksplozivno širi".

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 02. feb 2016, 09:04)
anonymous [neregistrovani]

Manje priče, a više dejstvovanja

Napad je najbolja odbrana.Svi moraju da učestvuju u pravo vreme i unište legla komaraca.Za sada je to jedini i pravi način, jer komarci prenose i druge opasne bolesti.Znači, opšti rat komarcima da se u potpunosti istrebe.

(utorak, 02. feb 2016, 03:08)
Боги [neregistrovani]

Опет СЗО

Баш су упорни у измишљању пошасти

(utorak, 02. feb 2016, 01:40)
anonymous [neregistrovani]

Kakvi licimeri

Virus je nastao 1947. u sumi Zika u Ugandi na majmunima. Cudno? Bas u Africi da nastanu svi ti virusi.

(utorak, 02. feb 2016, 00:21)
anonymous [neregistrovani]

Vreme je za nesto novo

Gotova ebola, sada je vreme za epidemiju necega sto je novo jos ne istrazeno.Sada razne organizacije, farmaceutske kuce, humanitarne kompanije, itd...trljaju dlanove i ponovo broje milijarde doalra uzetih od celoga sveta.Verujem da ste primetili svi da se virusi uvek aktiviraju nad populacijom koja je siromasna, ili ti populacija koja ne doprinosi nista ovom svetu vec samo trazi i uzima.E pa jedini razlog je da bi populacija koja doprinosi mogla da radi, zaradjuje i trosi.Sve je vec vidjeno i sve je vec poznato samo treba malo dublje razmisliti i shvaticete da ovo sto sam rekao nije nikava teorija zavere vec realnost.

(ponedeljak, 01. feb 2016, 22:28)
anonymous [neregistrovani]

Zika

Nepostoji ni vakcina ni lek,simptomi su slicni gripu samo blazi pa se i nezna broj zarazenih.Trudnice su pogodjena kategorija jer izaziva takozvani mali nerazvijeni mozak .

(ponedeljak, 01. feb 2016, 20:21)
Jovica [neregistrovani]

Vakcine

Uvoz vakcina, sigurna zarada farmacije.