Sobotka: Domino zatvaranje granica na Balkanu obnovilo bi sukobe

Češki premijer Bohuslav Sobotka ocenio je da bi zatvaranje granica zemalja Zapadnog Balkana, kao domino efekat zatvaranja Nemačke za izbeglice, lako obnovilo stare krvave sukobe na Balkanu, kao i da Evropska unija mora da se dogovori sa Albanijom, Makedonijom i Bugarskom da čuva njihove granice.

U intervjuu za češki nedeljnik Respekt, Sobotka je naglasio da bi se izbeglički talas prelio na Balkan i da zato misli da zatvaranje granica pojedinih balkanskih zemalja nije dobar put, jer to može biti povezano sa jakim sukobima.

"Jednostavno, Balkan još nije integrisan, a sećanja na ratove su tamo veoma živa. Ako pritisak migracije ne bude u stanju da kontroliše Turska u saradnji sa Grčkom, rešenje je dogovoriti se sa Bugarskom, Makedonijom i Albanijom, pružiti im maksimalnu pomoć i započeti regulisanje migracije na njihovim granicama", naglasio je Sobotka.

Češki premijer tvrdi da bi tako EU izvršila dodatni pritisak na Grčku da bolje sarađuje sa Turskom u savladavanju izbegličkog talasa.

O takozvanom planu B da Brisel postavi branu izbegličkom talasu na južnim granicama Makedonije i u Bugarskoj, raspravljaće premijeri na vanrednom samitu u Pragu 15. februara.

"Očuvanje šengena nije samo u interesu Češke, Slovačke, Poljske, već i zemalja kao što su Nemačka, Francuska, Holandija. Nijedna od tih zemalja nije najavila da želi da uvede neke mere koje bi značile razbijanje šengenskog prostora. Niz zemalja, uključujući i nas jača patrole na granicama, ali niko ne planira da razbije šengen," rekao je Sobotka.

Zatvaranje nemačkih granica prema oceni češkog premijera ne bi značilo neposrednu opasnost da Češka postane tranzitna zemlja.

"Granicu bi odmah zatvorila Austrija. Budući da Mađarska ima na granici ogradu, a Slovačka je spremna da preduzme veoma oštre mere bezbednosti, verovatno bi skrenuo migracijski tok. Delimično bi se zaustavio, a delimično bi se zatvarale granice pojedinih balkanskih država", naveo je Sobotka.

Premijer Sobotka ponovo je kritikovao predsednika Češke Miloša Zemana da besmisleno i bez potrebe među Česima seje paniku i strah od izbeglica i svih muslimana i izaziva podele u društvu, jer priprema za sebe pogodno tlo da bude izabran i za naredni mandat na čelo Češke.

"Koristi strah koji ljudi imaju od Islamske države, terorista, nesposobnosti da se izađe na kraj sa migracijskim talasom. Izjave tipa 'Teroristi će napasti i u Pragu', 'Preko Češke će preći izbeglički talas', 'Izbeglice su organizovana armija', to sve prirodno jača strah ljudi", istakao je Sobotka.

Kao gest češkog predsednika koji je izazvao najdublji jaz u društvu Sobotka je označio to što je na godišnjicu plišane revolucije 17. novembra, na demonstracijama ekstremista protiv islama i izbeglica, stao rame uz rame pored lidera Bloka protiv islama Martina Konvičke, koji poziva Čehe da izbeglice "pretvore u koštano brašno".

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. feb 2016, 12:42)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Границе

Сад је право време да појачa ЕУ граничарску службу и прелазни режим. Овог тренутка је то још могуће, већ у пролеће биће касно.