Ko su najtraženiji begunci u Evropi

Hime Lufaj sa Kosova i srpski državljani Izet Ajdinović i Mirzet Bronja na listi su najtraženijih begunaca u Evropi. Lista je rezultat saradnje 23 zemlje EU koje udruženo pokušavaju da uhvate najtraženije kriminalce. Među njima su begunci različitih profila kao što su teroristi, mafijaši i krijumčari.

Osnovan je sajt EUMostWanted.eu, na kome se nalaze podaci o najtraženijim beguncima od zakona osumnjičenim ili osuđenim za ozbiljne zločine na teritoriji Evrope.

Sakupljeni su podaci o ukupno 45 osoba, među kojima su osumnjičeni za napade u Parizu, članovi mafije, begunci iz zatvora, a na listi je samo jedna žena.

Tražene osobe nisu rangirane ni na koji način ali neka imena izazivaju više pažnje.

Među njima je svakako Salah Abdeslam (26) koji se traži zbog njegove uloge u terorističkim napadima u Parizu u novembru prošle godine. Opisan je kao "veoma opasan, naoružani individualac".

Ernesto Fazalari (45) je Italijan koji je opisan "ključna figura mafijaškog klana", i "nemilosrdni ubica" koji je ubio tri osobe.

Jedina žena na listi je Marina Sesilija Ketunen (29) iz Finske koja je osumnjičena za prevaru, što je relativno mali zločin u odnosu na ostale sa liste.

Nagrada od 10.000 nudi se za informacije o Hime Lufaju (31) sa Kosova. Njega traži Austrija zbog pokušaja ubistva policajca 2009. godine.

Gregorijan Bivolaru koji je tražen u Švedskoj je samozvani"guru" spiritualnog pokreta osumnjičen za pokušaj silovanja sedamnaestogodišnje devojčice. Panajotis Necaj (40) je pobegao iz dobro čuvanog zatvora u Kipru. Optužen je za dela kidnapovanja, ubistva, silovanja i uzimanje talaca.

Na sajtu ima i više lica sa Balkana. Među traženima je Izet Ajdinović za koga je navedeno da je iz Srbije i koji se osumnjičen da je učestvovao u oružanoj pljački u Luksemburgu 2013. godine. Od tada se nalazi u bekstvu.  

Tu je i Mirzet Bronja koji ima srpsko državljanstvo i koji je tražen zbog krijumčarenja narkotika u Danskoj. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара